Dagbladet eksklusivt

Fjerner gigantordning: - En gledens dag

Regjeringen fjerner fritt behandlingsvalg, og jubler umiddelbart over bortgangen. - Har ikke løst noen av de store problemene, sier helseminister Ingvild Kjerkol til Dagbladet.

SEIERHERRENE: Ingvild Kjerkol og Mette Nord er kvitt fritt behandlingsvalg og gliser derfor bredt. Nord lover Kjerkol stående applaus på Fagforbundets landsmøte i dag. Foto: Birgit Dannenberg
SEIERHERRENE: Ingvild Kjerkol og Mette Nord er kvitt fritt behandlingsvalg og gliser derfor bredt. Nord lover Kjerkol stående applaus på Fagforbundets landsmøte i dag. Foto: Birgit Dannenberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen fremmer forslag om å fjerne fritt behandlingsvalg.

Flertallet på Stortinget kommer etter alt å dømme å stille seg bak forslaget.

Fritt behandlingsvalg innebærer at pasienter får mulighet til å velge hvor de ønsker å motta behandling, inkludert private aktører.

Ordningen ble innført i 2015 av daværende helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Nå er den snart en saga blott: Allerede 1. januar 2023 starter regjeringen avviklingen.

Lykkelig Kjerkol

Høies etterfølger, Ingvild Kjerkol (Ap), er lykkelig over å bli kvitt ordningen. Hun nesten danser opp trappa og inn til møterommet der Fagforbundets leder Mette Nord også er på vei.

- Vi blir nå kvitt en privatiseringsreform som ikke har bidratt til å gjøre helsetjenesten bedre eller få ventetida på behandling ned, sier Kjerkol til Dagbladet.

- Fritt behandlingsvalg har gitt private aktører et sugerør inn i lokalsykehusenes økonomi og svekket de offentlige helsetjenestene. Arbeiderpartiet har vært mot fritt behandlingsvalg fra dag én, og evalueringen ga oss heller ingen grunn til å revurdere vårt standpunkt, sier Kjerkol videre.

Alle skal med

Helseministeren hevder at fritt behandlingsvalg har gitt de med fetest lommebok best helsetilbud, samtidig som den har svekket tilbudene resten av landet mottar fra det offentlige.

- Det er fordi pengene har fulgt pasienten, og dermed har hundrevis av millioner kroner forsvunnet ut av offentlig helse, og ned i lommene til private aktører. Vi vil heller bruke skattebetalernes penger på å styrke helsehjelpen alle kan få i vår felles offentlige helsetjeneste, sier hun.

Nord: - En gledens dag

Ved siden av henne sitter Fagforbundets leder Mette Nord. Mange av Nords medlemmer jobber i sykehusene som har vært underlagt fritt behandlingsvalg.

- Dette er en gledens dag, sier Mette Nord til Dagbladet.

- Fra dag én har vi sett hvordan fritt behandlingsvalg gjorde det vanskeligere for sykehusene å planlegge og koordinere. Mange ansatte måtte jobbe flere steder for å få ei full stilling på beina. Og ikke minst, verdifull kompetanse ble drenert ut fra offentlig helsevesen. Det skapte en todeling som er stikk i strid med den norske modellen, legger Fagforbundets leder til.

Milliarder ut

Siden 2016 har 1,8 milliarder spasert ut av offentlig helsevesen og inn i private aktørers budsjetter gjennom fritt behandlingsvalg. Dette er penger Kjerkol mener det offentlig kan bruke bedre.

- Kort fortalt: Fritt behandlingsvalg gjorde helsetilbudet dårligere, kortet ikke ned på behandlingskøene, og representerte en urettferdig todeling av samfunnet vårt. Jeg er glad vi i dag foreslår for Stortinget å fjerne denne ordningen, sier Kjerkol.

Mette Nord strekker seg bort til helseministeren. Hun demper stemmen.

- Jeg må bare si det, Ingvild. Dette er så fantastiske nyheter. Det kommer til å bli trampeklapp i Fagforbundet når jeg forteller dem dette.

Høyre: - Drøyt

I Høyre derimot, er det ingen trampeklapp for nyheten.

- At Kjerkol jubler over dette til Dagbladet, på en dag hvor ventetidstallene viser at ventetidene går opp uansett hvilken sykdom du trenger behandling for, er et nitrist paradoks. Det er svært drøyt at helseministeren påstår at det er de med god råd som har benyttet seg av fritt behandlingsvalg og at fritt behandlingsvalg ikke har virket, sier Tone Trøen (H) til Dagbladet.

Trøen ber helseministeren ta seg en tur «ut av kontorene i Oslo».

- Når regjeringen nå fjerner fritt behandlingsvalg gjøres valgmuligheten om til et spørsmål om størrelsen på lommeboken til hver enkelt pasient. Det er realiteten av Arbeiderpartiets politikk, og det er en todeling av helsetjenesten som Høyre ikke kan akseptere, sier Trøen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer