Fjerner ikonisk tyggisvegg

Mer enn 20 år gammel tyggis skal bort.

SKAL BORT: Fernando Soberania bruker en rake for å skrape av tusenvis av tyggegummier som til sammen utgjør «Seattles tyggegummivegg» på Pike Place Market. Både turister og lokale setter fra tyggegummiene sine på veggene. Dette har vært vanlig i 20 år, og selv om veggene nå rengjøres, regner bystyret med at tradisjonen vil komme tilbake raskt. Foto: TED S. WARREN / AP PHOTO / NTB SCANPIX
SKAL BORT: Fernando Soberania bruker en rake for å skrape av tusenvis av tyggegummier som til sammen utgjør «Seattles tyggegummivegg» på Pike Place Market. Både turister og lokale setter fra tyggegummiene sine på veggene. Dette har vært vanlig i 20 år, og selv om veggene nå rengjøres, regner bystyret med at tradisjonen vil komme tilbake raskt. Foto: TED S. WARREN / AP PHOTO / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene har det foregått en spesielt klebrig ryddejobb i Seattle. Den berømte tyggegummiveggene på Pike's Place Market skal bort, og både dampvaskere og raker har blitt brukt.

Selv om turistattrasjonen omtales som én vegg («The Gum Wall»), er det flere, faktisk en hel gang som snor seg rundt markedet. Den har eksistert i mer enn 20 år allerede, og bystyret regner derfor med at fjerningen av tyggegummiene ikke vil stoppe den to tiår lange lange tradisjonen.

Tiltrakk seg rotter - Jeg håper bare at Seatteles innbyggere ikke hater meg fordi jeg fjerner tyggegummiveggen, sa Kelly Foster ifølge New York Post.

Foster er entreprenør for Cascadian Building Maintenance, og ble hyret inn av Pike Place Market fordi markedet ville ha veggene vasket.

Selv om de fargerike tyggegummiene har tiltrukket seg turister, har den søtlige lukten av tusenvis av tyggis nemlig kommet mange rotter også. Spesielt ille ble lukten i sommer, da høye temperaturer varmet opp de fargerike veggene.

UTSALGSVINDU: Til og med Market Theater sitt eget utsalgsvindu fikk fargerik dekor: ingen steder var garantert å forbli fri for de fargerike tyggegummiene. Foto: NTB SCANPIX
UTSALGSVINDU: Til og med Market Theater sitt eget utsalgsvindu fikk fargerik dekor: ingen steder var garantert å forbli fri for de fargerike tyggegummiene. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

I tillegg ønsker man å bevare de gamle murveggene som i mer enn to tiår har vært dekket av gammel tyggis.

I løpet av de årene folk har festet tyggegummi på veggene, har man aldri gjort en slik storvask som nå. Det vil derfor ta noen år før de berømte veggene er tilbake i samme omfang som før.

Teatertradisjon I følge NBC News ble den fargerike attraksjonen til da publikummere begynte å sette fast tyggegummiene sine på en vegg mens de ventet på at show på Market Theater skulle begynne.

Dette var fordi teatersjefen ikke ønsket at publikum skulle grise til teateret med tyggegummi, så da havnet alt sammen i stedet på en vegg utenfor.

Siden den gang har det blitt en tradisjon både turister og fastboende holder i hevd, og inntil nå har det vært tyggegummi langt flere steder rundt Pike's Place Market, enn på den éne opprinnelige veggen. I årenes løp har en hel gang blitt fylt, men også piper og til og med teaterets eget utsalgsvindu. 

FARGERIKT: Tyggegummiveggene, som både tiltrekker seg turister og rotter, har blitt svært berømte. En talskvinne for Pike's Place Market sier at hun tror det har vært så mye som 220 pounds (omkring 997 kilo) tyggis på veggene, før de denne uken ble vasket etter to tiår. Foto: NTB SCANPIX.
FARGERIKT: Tyggegummiveggene, som både tiltrekker seg turister og rotter, har blitt svært berømte. En talskvinne for Pike's Place Market sier at hun tror det har vært så mye som 220 pounds (omkring 997 kilo) tyggis på veggene, før de denne uken ble vasket etter to tiår. Foto: NTB SCANPIX. Vis mer

Folk har også tillatt seg å være kreative med tyggegummien, og det har blitt laget tyggishjerter og andre figurer på de svært fargerike veggene.

Talskvinnen for Pike's Place Market, Emily Crawford, har regnet ut at det var omkring 2200 pounds (997 kilo) tyggegummi på veggene før vaskejobben startet. I slutten av denne uken skal det bli kjent hvor mye tyggisene faktisk veide til sammen.

Markedets talsmenn har også uttalt at de håper å kunne begrense området folk kan klistre fast tyggegummiene sine i fremtiden, men at de ikke er spesielt sikre på å lykkes.

DAMPET: En arbeider bruker varmt vann og høyt trykk for å rengjøre Seattles berømte tyggegummivegger, som har vært en turistattraksjon i 20 år. Tusenvis av mennesker besøker Pike Place Market hver dag. Foto: ALEX GARLAND / DEMOTIX / CORBIS / NTB SCANPIX
DAMPET: En arbeider bruker varmt vann og høyt trykk for å rengjøre Seattles berømte tyggegummivegger, som har vært en turistattraksjon i 20 år. Tusenvis av mennesker besøker Pike Place Market hver dag. Foto: ALEX GARLAND / DEMOTIX / CORBIS / NTB SCANPIX Vis mer