Fjerner konsesjonsloven og opphever boplikten

Regjeringen vil ha fri omsetning av gårdsbruk, fri prissetting og ingen boplikt. Hensynet til bosetting og matproduksjon må vike for kapital og spekulasjon, mener Sps Geir Pollestad.

VIL FJERNE: Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) vil fjerne konsesjonsloven og oppheve boplikten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL FJERNE: Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) vil fjerne konsesjonsloven og oppheve boplikten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen sender onsdag forslaget om å fjerne både konsesjonsloven og boplikten ut på høring. Når høringsforslagene er kommet inn og er vurdert, vil lovforslaget bli sendt videre til Stortinget, skriver Aftenposten.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) sier til avisen at regjeringen med dette forslaget gjenreiser eiendomsretten til norske bønder.

Hun sier forslaget ikke innebærer at det blir fritt fram for eiendomsutviklere å kjøpe opp bynære gårder for å bygge dem ut til boliger og ta bort jordbruksareal.

- Ikke fritt fram - Nei. Vi beholder driveplikten, og både jordloven og kommunenes plan- og bygningslov vil være til hinder for noe slikt. Men det vi gjør, er å oppheve en lov som vi mener ikke har gitt et resultat som står i stil med inngrepet i rettighetene. Minst 30.000 gårdsbruk står i dag tomme. Det er i alt 186.000 bruk, men 42.000 søker etter støtte etter landbruksavtalen. Tomme gårdsbruk får ikke nye eiere. Det er ikke bra. En friere omsetning er nødvendig, sier Listhaug.

Listhaug mener ifølge avisen at det er for store begrensninger på eiendomsretten ved at eiere ikke står fritt til å selge til hvem de vil og til hvilken pris som helst. Regjeringen mener den ved å oppheve konsesjonsloven vil gjøre det lettere for folk utenfor å komme inn i landbruksnæringen, og gjøre det lettere for den som trenger tilleggsjord, å skaffe seg areal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer