Fjerner livsfarlige barneklær

Hettesnorer har tatt livet av flere barn i Sverige. Nå inngår svenske kleskjeder avtale om å sikre barneklær. Forbrukerrådet er overrasket over at det ikke er skjedd noe i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter fem dødsfall med farlige barneklær er svenske myndigheter og kleskjedene H&M, KappAhl, Lindex, Benetton, Stadium, Intersport og Ellos blitt enige om å gjøre plaggene sikrere. Kjedene fins også i Norge.

Klærne er populære, og det kan være mange farlige plagg i norske hjem.

Norge gjør ingenting

Sjekk om barneklærne dine har lange snorer, strikk, hetter som ikke kan tas av eller løse ting som kan være farlig.

Til tross for at farlige barneklær også finnes i Norge, skjer det lite.

- Det er merkelig. Jeg er overrasket over at tilsynsorganet i Norge ikke gjør et konkret arbeid med dette, sier direktør Per Anders Stalheim i Forbrukerrådet.

I morgen undertegnes den svenske avtalen om å fjerne farlige barneklær fra butikkene.

Bakgrunnen er fem dødsulykker og fem alvorlige uhell i Sverige siden 1990. Norge har ingen tall for slike ulykker.

Ebba (2) døde

I nabolandet har barn blitt sittende fast i klatrestativ og sklier på grunn av snorer med knute i enden eller fastmontert hette. Det er også stor risiko med løse klesdetaljer når barn kjører i rulletrapp og heis eller sykler.

For to år siden døde Ebba (2) i barnehagen da ei halssnor festet seg i sklia: - Farlige klær må bort. Jeg kommer aldri til å akseptere at Ebba døde på grunn av en rød plastkopp, sier pappa Tony Olausson til Expressen.

- Problemet har vært på dagsordenen i andre europeiske land i 10-15 år. Mest nærliggende er at Direktoratet for brann- og elsikkerhet umiddelbart setter i gang et arbeid med bakgrunn i erfaringene fra Sverige, sier Stalheim.

- Når svenskene slutter å produsere slike plagg i 2004, vil de neppe eksportere slike til norske forhandlere. Dermed vil dette antakelig regulere seg selv, sier Anne-Wenche Andersen, fagansvarlig for klesprodukter i Direktoratet for brann- og elsikkerhet.

Per Anders Stalheim tror nordmenn tradisjonelt har større toleranse på dette området.

- Vi er vant til anorakker og vintertøy med hemper og snorer. Men det er ikke dermed sagt at ulykker ikke kan skje hos oss også, sier Stalheim.

- Vi har ikke lenger løse snorer eller hettegensere i barneutvalget vårt, sier Helen Webster i Hennes & Mauritz.

- Alle klærne våre produseres i Italia, og vi har det samme utvalget i hele Norden. I Italia er de fra før veldig nøye med barnas sikkerhet, sier Knut Ringstad i Benetton.

FARLIGE KLÆR: Sander (6) og Josefine Dahl (10) viser fram klær som er farlige. Under lek kan både hettene og snorene henge seg fast i lekeapparater og skape stygge uhell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer