BENKENE BLIR ERSTATTET: Rogalendinger skal ikke lenger vente på bussen på regnskogtre. Foto: Erling Hægeland.
BENKENE BLIR ERSTATTET: Rogalendinger skal ikke lenger vente på bussen på regnskogtre. Foto: Erling Hægeland.Vis mer

Fjerner regnskog-benkene

Innfører nulltoleranse mot tropisk tre og lover full gjennomgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): JCDecaux erstatter trevirket i benkene i alle de 600 busskurene i Rogaland fylke etter avsløringen om bruk av regnskogstre.

Full gjennomgang
Reklamegiganten innfører nulltoleranse for bruk av tropisk trevirke i bygg, innredning, møbler, reklameinnretninger, leskur og parkbenker fra nå av, og vil iverksette en full gjennomgang av alle sine utbyggingsprosjekter i Norge for å "eliminere eventuelt tilsvarende problemer", skriver JCDecaux i en pressemelding.

Beslutningen er tatt etter at Dagbladet.no satte fokus på saken i to artikler denne uka. Også Rogalands avis og Haugesunds avis har omtalt saken.

I løpet av 2008 fikk JCDecaux bygget og utplassert om lag 600 reklamefinansierte leskur i Rogaland for Statens vegvesen. Regnskogfondet tipset Dagbladet.no om at regnskogtreet ipé var benyttet i sittebenkene. JCDecaux´underleverandør hadde miljøsertifikat, men dette sa ingenting om selve trevirket, mente Regnskogfondet. Regjeringen har lagt seg på samme linje og har kuttet all bruk av tropisk tømmer i offentlige bygg. De vurderer også et importforbud.

Boikott
I sin miljøpolitikk har JCDecaux lovet å gå lenger enn gjeldende lover og forskrifter. Det interkommunale selskapet IVAR i Rogaland, som hadde tenkt å benytte reklameskurene som informasjonskanal, droppet avtalen med JCDecaux etter å lest om saken på Db.no.

- Det at et så stort og seriøst reklamefirma setter seg så store mål og så ikke etterlever det, synes jeg er skremmende og trist, sa overingeniør i IVAR, Tord Tjelflaat.

Diskusjonene har rast i debattfeltene under artiklene til Dagbladet.no. Flere lesere mente at reklamefirmaet fortjener en "smekk på finger´n".

"Selv om vi her har operert innenfor det som finnes av lover og forskriver på dette området, innser JCDecaux at vi her burde ha vært ytterligere restriktive og søkt å benytte alternative tresorter for å unngå alle spekulasjoner", skriver JCDecaux videre i sin pressemelding.

Miljøvennlig materiale
Nå vil de erstatte det tropiske treverket med miljøvennlig materiale. Selskapet er allerede i samtaler med det norske selskapet Kebony som en mulig samarbeidspartner. Selskapet produserer trevirke fra norsk, bærekraftig felt furu og lønn, som behandles slik at det blir like sterkt og varig som tropisk trevirke.

Mange lesere mente det var lite bærekraftig å hogge nye trær for å erstatte det tropiske trevirket. Det forsøker JCDecaux å finne en løsning på.

"De benkespilene som blir demontert vil bli lagret og relevante fagmiljøer vil bli konsultert for alternativ bruk av disse, slik at det også her kan iverksettes en bærekraftig løsning.

Administrerende direktør Øyvind Markussen i JCDecaux Norge sa til Dagbladet.no onsdag at han var overbevist om at tropisk tømmer ble benyttet i utemøbler i andre land der selskapet opererer, men ville ikke spekulere i om dette tømmeret er bærekraftig eller ikke. De har derfor forelagt saken for sentralledelsen i JCDecaux.

Regnskogfondet fornøyd
Selskapet skriver til slutt at de berømmer Regnskogsfondets initiativ og aktivitet. Solveig Firing Lunde i Regnskogfondet er fornøyd med sakens utvikling.

- Vi synes det er veldig bra at de tar saken alvorlig. Det vi synes er aller viktigst er at de sørger for at dette ikke skjer igjen. Det er viktig at kunder reagerer, sier hun.