Fjerner sjefer i UD

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har de siste ukene personlig snekret moderniseringsplanen som presenteres for UD i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kjenner til at Støre i arbeidet med å utforme planen for det nye UD bevisst har unnlatt å følge sitt mantra om større åpenhet. Istedenfor har han muret seg inne på kontoret og streket opp de nye kommandolinjene på egen hånd. Grunnen er at så mange av grepene som tas får direkte konsekvenser for flere av hans øverste embetsmenn. Blant annet skal nivået med de tre assisterende utenriksrådene bort.

Flere forandringer

På allmøtet i Klingenberg kino klokka 11 i dag vil Støre beskrive hvordan både arbeidsform og organisasjonen skal endres i et departement som etter tsunamien ifølge Sp-leder Åslaug Haga trengte «en kulturrevolusjon». Selv om det i flere år har vært pekt på negative trekk i UD, utløste flodbølgen i Sør-Asia en brottsjø av kritikk mot den ærverdige institusjonen.

Støre ville i går ikke la seg intervjue om saken i Dagbladet fordi han mener de ansatte skal få svarene først. Men på bakgrunn av tidligere intervjuer er det klart at Støre vil:

• Lage en tydeligere ledelse av departementet

• Forkorte beslutningsgangen

• Styrke avdelingene med de høyest politiske prioriteringene: Kina/India, nordområdene og fred og forsoning.

• Innprente viljen til kulturendring: Større åpenhet, flatere struktur og lytte-evne.

Gamle ideer

- Problemet er at det har vært en uklar ledelsesstruktur. Vi trenger en tydeligere ledelse for å unngå at personer på toppnivå opptrer som super-saksbehandlere, sa Støre til Aftenposten i februar.

Et detaljert forslag til nyorganisering har ligget i departementet i tre år. Forfatteren bak analysen som ble levert av Econ het Jonas Gahr Støre.

I «Evaluation of the Norwegian Development Administration» var det bistandsdelen av departementet Støre konsentrerte seg om. Det var fordi daværende utenriksminister Jan Petersen ikke ønsket en bredere gjennomgang. Og utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson fulgte ikke en eneste av de tre anbefalingene på hennes felt.

EGNE IDEER: Jonas Gahr Støre får nå muligheten til å gjennomføre det han tenkte ut som konsulent for tre år siden. I dag legger han fram planen for Nye UD på et allmøte.