IKKE GLAD FOR FORSLAGET: - Dette går rett inn i valgfriheten for familier, mener Kjell Ingolf Ropstad i KrF. Han lover at dette vil bli tema i forhandlingene med regjeringen. Foto: Nina Hansen
IKKE GLAD FOR FORSLAGET: - Dette går rett inn i valgfriheten for familier, mener Kjell Ingolf Ropstad i KrF. Han lover at dette vil bli tema i forhandlingene med regjeringen. Foto: Nina HansenVis mer

Statsbudsjettet 2018:

Fjerner skatteklasse: - Uverdig og nær sagt forkastelig

Interesseorganisasjon raser mot forslaget om å fjerne skatteklasse 2. KrF lover at dette blir tema i forhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen vil fjerne skatteklasse 2, som gir gunstigere beskatning for ektepar der den ene tjener lite eller ingenting.

Det bekreftet SIv Jensen da hun la fram statsbudsjettet for 2018 i dag.

STATSBUDSJETTET: I dag kommer et forslag til statsbudsjettet. Finansminister Siv Jensen forteller at regjeringen vil komme med gode nyheter om blant annet økonomisk vekst og flere arbeidsplasser. Video: NTB / Scanpix. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Det får forbundsleder Elisabeth Rusdal i Norges Kvinne- og familieforbundund til å reagere kraftig.

- Å fjerne skatteklasse 2 er virkelig å ramme barnefamilier som lever under fattigdomsgrensen. Dersom denne lekkasjen er korrekt er det et forslag som er uverdig og jeg skulle nær sagt forkastelig, sier hun.

Skal fremme integrering

Skatteklasse 2 gir gunstigere beskatning for ektepar der den ene parten har lav inntekt. Hensikten med endringen skal være å fremme integrering, men Rudsdal har ingen tro på dette.

- Det vil ikke nødvendigvis tvinge flere ut i lønnet arbeid. Og hva med de familier der begge er i arbeid i lavtlønnsyrker? Her må virkelig Stortinget vise sin makt og gå mot et slikt forslag, sier Rusdal.

Skatteklasse 2 ble forsøkt fjernet av Solberg-regjeringen også i budsjettet for 2014. Den gang ble det stoppet av KrF i regjeringsforhandlingene.

Regjeringen er også i år avhengig av KrF for å få budsjettet igjennom. Nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad lover at dette vil bli tema i forhandlingene.

KrF: Opplagt sak for forhandlingene

Han kommenterte endringen overfor Dagbladet før den var endelig bekreftet av finansministeren, men sa da:

- Skatteskjerpelse for familier står ikke på KrFs prioritetsliste. Hvis dette stemmer er det opplagt en sak som vil bli tema i forhandlingene, sier han til Dagbladet.

- Dette går rett på valgfriheten til familiene. At de skal kunne organisere seg som de vil. Vi vet også at det er en integreringsutfordring, men det er ingen automatikk i at en kommer ut i arbeid om en fjerner skatteklasse 2, sier Ropstad, men legger til at om regjeringen mener det er gode argumenter for å fjerne skatteklassen vil de lytte.

På spørsmål om dette står øverst på prioritetslista i forhandlingene, sier han at det er noe stortingsgruppa til KrF vil måtte diskutere når de har sett hele budsjettet.

- Det kan være flere saker der vi er uenige, slik at vi må prioritere, sier han.

Øker oljepengebruken

Budsjettet i sin helhet blir offentliggjort klokka 10 i dag, men nytt av året er at noen nøkkeltall ble publisert allerede klokka 8.

Der ble det klart at regjeringen legger opp til å bruke 2,9 prosent av oljefondet i statsbudsjettet for 2018.

Ifølge NTB skal regjeringen bruke 231,1 milliarder kroner av oljeinntektene i statsbudsjettet. Det er en økning på 5,5 milliarder fra forrige budsjett.