Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fjerner sonden som holder henne i live

Ektemannen vil at hun skal dø, foreldrene vil holde henne i live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 1990 stoppet hjertet til Theresa «Terri» Schiavo. Hun kollapset som følge av en spiseforstyrrelse og ble hjerneskadet.

Siden har hun blitt holdt i live via en sonde med næring mens familien har kranglet om Terris liv.

- Må få dø

Ektemannen mener Terri ikke ønsker å leve slik hun gjør i dag. Foreldrene hennes, Bob og May Schindler, er helt uenige, og medisinerne kan ikke gi noe entydig svar på hvordan Terri egentlig har det.

Saken har rast i det amerikanske rettssystemet i en årrekke, og flere leger har sagt at Terri er en grønnsak, ute av stand til å oppfatte noe av det som skjer rundt henne.

Hun er nå 41 år gammel og kan puste på egen hånd. Hun kan imidlertid ikke svelge og er avhengig av å få næring via sonden for å leve.

Foreldrene mener Terri både smiler, ler og reagerer på dem. Flere leger har sagt at dette bare er reflekser. Familien til Terri har likevel satt alt inn på å stoppe ektemannen.

Foreldrene mener ektemannen ønsker å få en fortgang på sakene slik at han kan arve Terri og gifte seg på nytt. Han er i dag sammen med en kvinne som han har barn med.

GIFT: Terri sammen med foreldrene på bryllupsdagen.
GIFT: Terri sammen med foreldrene på bryllupsdagen. Vis mer

Kampen mellom partene startet i 1993. Ektemannen sier at hun ikke har blitt bedre og at hun ikke ville ha ønsket å ha blitt holdt i live i en slik tilstand.

Ektemannen vant fram

Terris sonde som hun får mat gjennom har blitt fjernet ved to anledninger. I 2003 ble Terri koblet av sonden med næring i seks dager etter at ektemannen vant fram i en rettssal.

Hun ble gitt ti til 14 dager igjen å leve, men sonden ble satt inn igjen før det kom så langt.

Siste runde i retten vant ektemann Michael Schiavo på fredag. Retten bestemte at han kan fjerne sonden, og dommeren har informert om at det skal skje 18. mars klokka 13.00.

Det gir Terri minst tre uker igjen å leve, en tid foreldrene vil bruke for å kjempe knallhardt for datterens liv. På begge sider i konflikten har en rekke støttespillere samlet seg. Foreldrene forsøker nå desperat å få ekspertisen til å påvise at Terri er bevisst og at hun ikke ønsker å dø.

Glad ektemann

Terri hadde ikke skrevet testamente da hun ble hjerneskadd. Retten har festet lit til ektemannens forklaring om at hun hadde fortalt ham flere ganger at hun ikke ønsket å bli holdt kunstig i live.

- Jeg er glad for at retten har kommet til at denne prosessen må få sin slutt. Jeg er håpefull og sikker på at appellinstansen også vil komme til at Terris ønsker må oppfylles, skriver ektemannen i en uttalelse.

Familien Schindlers advokat David Gibbs sier foreldrene har dusinvis av juridiske muligheter som de kan forsøke de neste tre ukene, blant annet en ny anke til Høyesterett.

FÅR BRED STØTTE:</B> Terris foreldre.
SØSTEREN:</B> Her Terris søster Suzanne Vitadamo.
<B>EN LANG KAMP:</B> Terris foreldre.
EKTEMANNEN:</B> Her sammen med sin advokat.
BLIR IKKE BEDRE:</B> Her et arkivfoto av ektemannen og Terri kort tid etter at hun fikk skaden.