Fjerner spilleautomater fra butikker, taper millioner

Redd Barnas hovedstyre har vedtatt å fjerne spilleautomater fra butikker og kjøpesentre. Organsisasjonen regner med å tape millioninntekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er ikke forenlig med Redd Barnas arbeid å ha spilleautomater som er tilgjengelige for barn. Det må vi ta de økonomiske konsekvensene av, sier generalsekretær Tor Elden til Dagbladet :på nettet.

Det er for tidlig å si hvor mange millioner kroner organisasjonen vil tape på å fjerne automater fra kjøpesentre og butikker. Hittil har den årlige inntekten fra automatene vært på ti millioner kroner.

- Vi kan risikere å miste alle ti, sier Elden.

Fjernes til høsten

I september skal Redd Barnas landsstyre sette en tidsfrist for fjerning av automatene. Elden regner med å få relativt knapp tidsfrist til å få vekk organisasjonens 534 automater. Disse er spredt rundt omkring i hele Norge.

- Hvorfor gjorde dere ikke dette før?

- Da forslaget kom opp på landsstyremøtet i 1997, nedsatte vi en arbeidsgruppe som i dag har lagt fram sin innstilling. Det har ikke vært grunn til å fjerne automatene før dette arbeidet var sluttført, sier Elden.

18-årsgrenser

- Vi bryr oss om barna og de mange reaksjonene vi har fått fra folk. Redd Barna innser at vi ikke kan regulere barns spillevaner i butikker og kjøpesentre, sier generalsekretær Tor Elden i Redd Barna. Han tar til etterretning nyere forskning som viser at barn og unge kan utvikle alvorlig avhengighet ved hyppig bruk av spilleautomater som gir pengegevinst.

- Det er også en medvirkende årsak til at vi nå vil fjerne automatene, sier Elden.

Redd Barna ønsker at Justisdepartementet gir tillatelse til å opprette lokaler med 18-årsgrense for spilleautomater. De går også inn for å erstatte mynter og sedler med spillekort, og gjøre automatene mindre glorete.

Tusenvis i Norge

Justisdepartementet anslår at det er mellom 33 000 og 35 000 spilleautomater i Norge. Røde Kors er den største i markedet med sine åtte til ti tusen automater.

Blant forbundene som har fått tillatelse til å oppføre spilleautomater er Redd Barna, Handicapforbundet, Redningsselskapet, Kreftforeningen, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Norsk Folkehjelp, Norges Skiforbund og andre særforbund under Norges idrettsforbund, Flyktningerådet, Rådet for psykisk helse, og flere naturvernorganisasjoner. Hverken Frelsesarmeen eller Kirkens Bymisjon bruker spilleautomater som inntektskilde.

90 000 spilleavhengige

Av undersøkelser foretatt ved psykiatrisk institutt ved Universitetet i Trondheim, framgår det at 90 000 nordmenn er spilleavhengige.

Organisasjoner som nå søker om tillatelse, får ikke lov til å sette opp flere enn 20 automater. Alle organisasjoner som ivaretar humanitære eller samfunnsnyttige formål, kan få tillatelse til å bruke spilleautomater til pengeinnsamling. Det er politiet som utsteder tillatelsene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer