Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fjerner «spion-appen» ToTok

- Overvåkningsverktøy for De forente arabiske emirater.

STOPP FRA APPLE OG GOOGLE: Chatte-appen er lastet ned millioner av ganger siden den ble lansert for noen måneder siden. Foto: Esra Hacioglu, Anadolu Agency/NTB Scanpix.
STOPP FRA APPLE OG GOOGLE: Chatte-appen er lastet ned millioner av ganger siden den ble lansert for noen måneder siden. Foto: Esra Hacioglu, Anadolu Agency/NTB Scanpix. Vis mer

Både Apple og Google fjernet før helgen appen ToTok fra sitt nedlastingstilbud etter en artikkelserie i New York Times, som har konkludert med at appen er et rent overvåkingsverktøy for De forente arabiske emirater.

Emiratene-selskapet Breej Holding har utviklet appen. Ifølge New York Times' kilder har Breej Holding tett tilknytning til Abu Dhabi-selskapet DarkMatter, som er i søkelyset for såkalt cyber-spionasje.

Totok er lastet ned flere millioner ganger siden appen ble lansert for noen måneder siden som en sikkert kanal til å chatte med tekst og video.

Apple har ikke kommet med noen tall, men ifølge Google Play er «spion-appen» lastet ned fem millioner ganger derfra.

Stor i Sverige

New York Times skriver at det er to millioner nedlastinger i USA. Ifølge Aftonbladet er ToTok i løpet av kort tid blitt en av de mest nedlastede gratis Android-appene i Sverige.

Selv om Apple og Google har fjernet ToTok fra sine lister, vil appen fortsatt fungere for dem som har lastet den ned, melder flere internasjonale medier.

Sted, mikrofon, kamera

I likhet med mange andre apper ber ToTok om stedsplassering, tilsynelatende for å kunne gi en nøyaktig værmelding, og om tilgang til brukerens kontakter, slik at brukeren skal komme i kontakt med venner. Appen har også tilgang til mikrofoner, kameraer, kalendere og andre data på brukerens telefon, skriver NTB.

New York Times skriver at det er amerikanske tjenestemenn med tilgang til hemmelighetstemplet etterretning som har undersøkt appen.

Emiratene har fra før av blokkert tilgangen til FaceTime fra Apple, What's App fra Facebook og andre apper som kan brukes til gratis telefonsamtaler.

Samtidig har medier i Emiratene presentert ToTok som et alternativ for utlendinger som ønsker å ringe hjem uten å betale for det.