Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fjerner støtten til «kosmetisk» regulering

Rergjeringen fjerner støtten til tannregulering til barn som er kosmetisk og estetisk begrunnet. Anslår 10 000 færre med regulering i året.

KAKE: Slik er statsbudsjettet fordelt forklart via en marsipankake. Vis mer

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2020 å følge opp Helsedirektoratets forslag om å fjerne støtten til tannregulering til barn som er kosmetisk begrunnet og ikke har betydning for tannhelsen.

Det vil trolig bety at 10 000 barn årlig mister støtte til tannregulering. Både tannlegeforeningen og opposisjonen er uenig i kuttet.

- Foreldre forledes

- I dag bruker foreldre og staten store beløp på støtte til tannregulering av rene kosmetiske grunner. Det bør vi slutte med. Staten skal ikke sponse forbedringer av barns utseende. Vi ønsker ikke å bidra til økt kroppspress og presset om å ha det perfekte smil, sier helseminister Bent Høie i en pressemelding.

Den statlige støtten dekker i dag en mindre andel av inngrepet.

- Foreldre forledes til å tro at disse reguleringene er nødvendige og helsemessige begrunnet. Resultatet blir en ordning som er dyr både for foreldrene og for staten, sier Høie.

FÅR IGJEN: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvilke grupper som får igjen på statsbudsjettet. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Tannstilling kategoriseres i tre kategorier. Gruppe A har alvorlige tannstillingsfeil mens gruppe C har minst alvorlige tilstander. Regjeringen foreslår å fjerne den statlige støtten for de fleste tilstandene i gruppe C.

KUTT: Regjeringen går inn for å fjerne støtten til tannregulering til barn som er estetisk begrunnet. Foto: Frank May / NTB scanpix
KUTT: Regjeringen går inn for å fjerne støtten til tannregulering til barn som er estetisk begrunnet. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer

- Forbanna

Morten Rolstad, generalsekretær i tannlegeforeningen, er svært uenig i regjerings avgjørelse.

- Man blir forbanna og oppgitt. Vi opplever dette som et slag i ansiktet, sier Rolstad til Dagbladet.

Han sier at departementet og tannnlegeforeningen i et et utredningsarbeid som nærmer seg fullført.

- Vi prøver å finne fram til muligheter for å konsetrere støtten til de som har behov for det, sier han til Dagbladet.

STATSBUDSJETTET: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hva statsbudsjettet betyr for deg. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Får man se en del av tilfellene ortopedene jobber med i kategori C, så er det helt på jordet å kutte støtten. Resultatet er at man øker sosial ulikhet. De som har penger, betaler for det, mens andre ikke får råd, sier han.

- Brutalt kutt

Stortingsrepresentant Tellef Inge Mørland (Ap) kaller kuttet for «brutalt i et ellers tannløst statsbudsjett».

- Dette er barn med et klart definert behov. Dette går hardest utover de som har minst å rutte med. Vi har vært tydelig imot disse grepene, og nå lurer Høie det inn i statsbudsjettet, sier han til Dagbladet.

Han mener regjeringen har sviktet i vedtaket om å styrke tannhelsebehandlingen for de med størst utfordringer.

- De er ikke opptatt av å utjevne forskjeller eller sørge for lik tannbehandling, sier Ap-representanten fra helse- og omsorgskomiteen.

Tror på 10 000 færre reguleringer

Tilstandene der stønaden avvikles gjelder kosmetiske og estetiske forhold, uten betydning for tannhelsen. Støtten til regulering på grunn av trang tannstilling eller for lite plass i kjeven blir opprettholdt, melder Helse- og omsorgsdepartementet.

Dagens statlige subsidier for gruppe C utgjør 40 prosent av refusjonstakstene for tannbehandlingen.

Regjeringen mener grepet kan redusere unødvendig behandling og dempe utgiftspresset på barnefamiliene.

Omleggingen fører trolig til at antall barn og unge som starter opp med tannregulering hvert år reduseres fra 30 000 til 20 000. Omleggingen av stønad i gruppe C skal gjennomføres gradvis fra neste år og kommer ikke til å berøre personer som har startet behandling i år, melder departementet.

Ifølge regjeringen bruker de innsparingen til å styrke tilbudet til personer med alvorlig angst for tannbehandling og personer utsatt for overgrep og tortur. Denne styrkingen utgjør 15 millioner kroner i 2020-budsjettet. Det offentlige tilbudet til denne pasientgruppen har blitt økt med til sammen 65 millioner kroner i perioden 2014 - 2020.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media