Høyesterett:

Fjerner straff for små brukerdoser

Fredag kom Høyesterett frem til at tunge rusavhengige ikke skal straffes for mindre doser narkotika til eget bruk under fem gram. I praksis en avkriminalisering for rusavhengige, mener forsvarer Jon Christian Elden.

HISTORISK DOM: Fredag avsa Høyesterett en historisk dom, som i praksis fjerner straff for tunge rusavhenige med mindre brukerdoser narkotika. Foto: Gorm Kallestad / NTB
HISTORISK DOM: Fredag avsa Høyesterett en historisk dom, som i praksis fjerner straff for tunge rusavhenige med mindre brukerdoser narkotika. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Høyesterett har i praksis innført Solberg-regjeringens forslag om avkriminalisering for rusavhengige. De skal ikke lenger arresteres eller bøtelegges, men hjelpes.

Det skriver forsvarer Jon Christian Elden i en SMS til Dagbladet fredag. Han kaller den ferske Høyesterettsdommen for «århundres største sosialpolitiske reform».

Elden representerte den rusavhengige, som var dømt for å ha oppbevart fire gram heroin til eget bruk.

Fredag ble det klart av mannen slipper straff, selv om handlingen er ulovlig.

- Dette er en avgjørelse der Høyesterett slår til når Stortinget svikter i sine formuleringer og vedtak, mener Elden.

Katrine Holter ved Politihøgskolen kaller avgjørelsen for «banebrytende».

Også Rett24 har omtalt dommen.

«Lite hensiktsmessig å straffe»

Høyesterett viser blant annet til «signaler som ble gitt under Stortingets behandling av rusreformen».

De vektla blant annet at den domfelte hadde brukt ulovlige rusmidler siden tolvårsalderen og vært avhengig av heroin siden han var 20 år.

- Selv om flertallet ikke gikk inn for en generell avkriminalisering av befatning med mindre mengder narkotika til egen bruk, var det tverrpolitisk enighet om at det er lite hensiktsmessig å straffe tungt rusavhengige for slike overtredelser, skriver Høyesterett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer