Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fjerner to nuller på milliardkravet

Nå er kravet på fem milliarder dollar, i stedet for 500.

SLUTTPROSEDYRE: I dag legger forsvaret fram sin sluttprosedyre i Kisangani. Her er forsvarer André Kibambe, Joshua French og Tjostolv Moland.  Foto: TORGEIR KROKFJORD
SLUTTPROSEDYRE: I dag legger forsvaret fram sin sluttprosedyre i Kisangani. Her er forsvarer André Kibambe, Joshua French og Tjostolv Moland. Foto: TORGEIR KROKFJORD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISANGANI (Dagbladet.no): - Hvis du ikke før har sett uskyldighet i livet, så ser du det her, sier advokat André Kibambe og peker på Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27).

Med det innleder forsvareren sin sluttprosedyre, som er dagsorden i Kisangani i dag.

Vi følger rettsaken direkte, og oppdaterer artikkelen fortløpende. Nedenfor får du referat fra rettsalen, minutt for minutt. For siste nytt, trykk F5.

15.34 • - Ifølge loven vil dommen falle om åtte dager, sier dommeren.

- Vi møtes igjen på tirsdag neste uke.

15.33 • Moland og French bes reise seg. Dommeren leser opp tiltalepunktene, aktors straffepåstand og erstatningskravene fra de sivile partene.

- Har dere noe å tilføye, spør dommeren de tiltalte.

- Advokatene snakker på vegne av oss. Vi har ingenting å tilføye, sier de to.

15.25 • - Og de sendte topphemmelige tekstmeldinger. Disse var hemmelige, og skrevet på norsk. Og nordmennene sier de er uskyldige. Hvem var det som drepte Kasongo? Var det Lucifer? Var det en ukjent mann fra skogen? De to hvite mennene kan fortelle oss det. Kasongo ble drept av de to hvite mennene, sier aktor Bwamalundu.

15.19 •
Aktor går igjennom saken på nytt og viser til avhør av de tiltalte. Moland skal ha innrømmet i avhør at han hadde id-kort fordi han hadde gått inn i Forsvaret. Han sa dette på engelsk, og det var ikke tolk til stede.

15.03 •
Kibambe peker på at skylden umiddelbart ble lagt på French og Moland og at vitnene blir trodd.

- Er det fordi de er svarte, som oss?

14.55 • - SIG er ingen kriminell organisasjon. Det er et lovlig firma, slår Kibambe fast.

Han går så tilbake til det som skjedde på åstedet, og forklarer kort forsvarets versjon av hendelsesforløpet.

14.47 • Etter noe frem og tilbake får forsvarer Kibambe likevel si noen siste ord etter aktoratets tale. Han går til et voldsomt angrep på aktor, og mener han ikke har bevist noe.

- Er bildene tatt i Kongo? Bildene beviser ingen verdens ting! Kan aktor bevise noe av det han pøser ut med? Nei! Kan vi si at de er spioner på bakgrunn av et bilde? Nei! Alt som er lagt fram som spionutstyr, er helt vanlige artikler.

Aktoratets svar

14.35 •
- Dommer, du må dømme Tjostolv Moland til døden for spionasje, drap, drapsforsøk, ran og å danne en kriminell organisasjon, og til 20 år for våpenbesittelse, sier aktor, som krever det samme for French, unntatt for våpenbesittelse.

- Vi må få rettferdighet, rettferdighet, rettferdighet. Og den norske regjeringen må betale!

Applaus i salen.

14.23 •
- Hvem drepte sjåføren? Hvem var i besittelse av skytevåpen? Tjostolv Moland, alias Mike, sier aktor.

Han støtter opp om erstatningskravet på 5 milliarder dollar, og sier det er nødvendig for å veie opp for skadene de tiltalte har påført landet.

14.20 • Aktor peker på de første avhørene, som er blitt avvist i retten fordi det ikke skal ha vært verken advokat eller tolk til stede. Han peker på at Molands signatur står på utskriften og at de derfor burde være gyldige. Han mener Moland har tilstått å være soldat og agent, da han i avhør har bekreftet å drive et sikkerhets- og eventfirma.

- Tjostolv Moland - den ene, den uskyldige, ironiserer Bwamalundu.

Tilhørere applauderer nok en gang.

- Moland og korporal French er banditter, som LRA er banditter.

Aktoratet har lenge anklaget de tiltalte for å jobbe for LRA-geriljaen i Uganda.

I RETTEN: I dag skal forsvaret holde sin sluttprosedyre. Foto: TORGEIR KROKFJORD
I RETTEN: I dag skal forsvaret holde sin sluttprosedyre. Foto: TORGEIR KROKFJORD Vis mer

14.11 • - De handlet med overlegg, sier aktor.

- Hvorfor satt Moland på lasteplanet? For å passe på våpenet sitt. Og når de kom fram til åstedet, snakket de sammen og avtalte hva de skulle gjøre mens de var på toalettet.

- Tjostolv Moland gir ordre, Joshua French adlyder. Se på bildene.De viser  Moland vaske bort Kasongos blad, sier aktor.

14.10 • Bwamalunda går for siste gang gjennom hvordan bevisene knytter de tiltalte til drapet. Han tar fram bildet av den norske pressefotografen som peker på Kongo, og avfeier at fingeren er på Uganda, som forsvaret hevder.

- De er fremmede, utlendinger og har en annen farge enn meg, sier aktor.

- Jeg er ikke rasist. De var her for å skade Kongo alvorlig.

13.59 • - Grunnen til at jeg sa at de tiltalte var av vikingslekt, var det vikingene gjorde med engelskmennene. Blodet går fra generasjon til generasjon.

13.58 • - Forsvarsadvokatene rørte aldri ved skyldspørsmålet, og grunnen til det er åpenbar. De tiltalte er skyldige etter tiltalen, de er spioner og drapsmenn, sier aktor Jean-Blaise Bwamalunda.

Folk i salen klapper høylytt.

13.48 • - Kongo er som en menneskekropp. En kropp har kroppsdeler, føtter, hender og så videre. Kongo består av folket, territoriet og makta, sier statsadvokat Jean Nakombo Mandjo.

Han viser til at Aftenpostens Thomas Hubert har spurt justisministeren om hva Kinshasa mente om kravet som er framsatt. Advokaten presiserer nå at nordmennene skal betale 5 milliarder dollar, ikke 500 milliarder dollar.

- Dette var en feil, sier han.

Bistands-advokatenes svar
13.41 • De tiltalte kritiseres som aktive soldater fordi de ikke presenterte seg for kongolesiske soldater, men i stedet forsøkte å gjemme seg. Dommeren er lei alle gjentakelser, og gir statsadvokaten ordet.

13.30Mikrofonen går rundt blant bistandsadvokatene, uten at noe nytt kommer fram. De gjentar at de to tiltalte i bistandsadvokatenes øyne er skyldige. Dommeren ber dem nok en gang om å komme til poenget.

- Har du ikke noe nytt å komme med, trenger du ikke ta ordet, sier dommeren.

13.17 • Flere av bistandsadvokatene tar ordet, og de begynner alle på begynnelsen.  Dommeren gir nå klar beskjed om at de skal komme til poenget, og er tydelig irritert.

- Vi liker ikke forsinkelser, sier dommer Disimo.

13.12 • Han forsvarer vitnene og sier at det er de, ikke de tiltalte, som forteller sannheten om hva som skjedde.

- Kulene falt fra nordmennene der ute i bushen. Grunnen til at de tiltalte byttet på hvor de satt i bilen, skyldtes at Moland hadde en plan. Da de stoppet, sa de at de skulle på do. Men det var ikke hovedhensikten, sier Lobela.

Dommeren bryter inn.

- Vi vet allerede hvor dere står. Hold deg til erstatningskravene, sier Disimo.

- NORGE MÅ BETALE: Aktor støtter erstatningskravet, og får applaus fra salen.Foto: TORGEIR KROKFJORD
- NORGE MÅ BETALE: Aktor støtter erstatningskravet, og får applaus fra salen.Foto: TORGEIR KROKFJORD Vis mer

12.58 • - De meldte hjem til organisasjonen (SIG, red.anm.), i Kampala eller hvor som helst. Det var på oppdrag fra den at de var på jobb her i Kongo.

12.57 • - De var her på ordre fra Staten. Bildene viser hva de skulle. De viser våpen, damer og at de skulle til Kongo på et oppdrag, sier Lobela.

Han framholder at de to hadde på uniformseffekter fra garden under drapet.

- Dette er framgangsmåter vi kjenner fra Al Quadia i Afghanistan.

12.57Bistandsadvokat begynner med å si at han først ble skremt av forsvarer Kibambes voldsomme tiltaleform. Han begynner så å omtale saken. Han mener de tiltalte har løyet om reiseruta.

- De ville ut i bushen på et hemmelig oppdrag, sier han.

- De løy også om at de ikke var soldater. De var soldater fra den kongelige vaktgarden i Norge. Nå sier de at dehar vært soldater, men ikke etterretningsagenter. De er soldater og agenter fra SIG. Dokumentet forsvaret holdt opp, viser dette alene, sier Lobela om SIG-dokumentet forsvaret la fram tidligere i dag.

12.40 • Forsvaret er ferdig. Nå skal aktor og sivile parter svare kort. Bistandsadvokat Batonier Lobela starter.

Forsvarets sluttprosedyre
12.40 • Kibambe takker hver enkelt part for at de har vært tilstede. Han takker aktor, dommer, bistandsadvokater, tilhørerne og innbyggerne i Kisangani.

- Jeg liker denne provinsen. Jeg beklager det om jeg har vært upassende. Kanskje Herren gir oss mulighet til å møtes igjen senere.

Dommer takker tilbake.

12.40 • - Heller ikke staten Kongo burde vært en part i denne saken. Det er aldri bevist at de tiltalte var spioner.

12.32 • Forvaret peker på hvert tiltalepunkt og forklarer at de ikke har bevis for noe av dette. Så tar Kibambe for seg at aktor Bwamalundu omtalte de tiltale som av vikingslekt, og sier det ikke er noen bevis på dette.

Han mener heller ikke vitnene eller familiens representant argumenterer tilstrekkelig for millionerstatning. Og fagforeningslederen kom sent inn i saken. Advokaten mener disse kun spekulerer for å skaffe lettjente penger.

12.16 • - Heller ikke den medisinske rapporten holder. Den er helt uklar når det kommer til hva slags våpen og kule som drepte sjåføren, sier Kibambe.

Han peker på motstridende opplysninger i vitneforklaringer og det aktoratet la fram. Dette går på vitnenes posisjon og hvor skuddet ifølge vitneforklaringene kom fra.

12.10 • Det er også klare motsetninger i vitneforklaringene, mener Kibambe, som nå har ordet.

12.09 • Forsvarer Likwela mener bevisene om hva som skjedde på åstedet ikke holder. Vitnene betegnet French som svært usympatisk, men bommet likevel en røyk av ham. De kan ikke kjenne igjen våpenet, og skylder på mørket.

12.03- Informasjon som ikke forsvaret har fått tilgang til, må ikke tas med i betraktning i dommen, sier Kibambe.

Dommeren kjøper ikke kritikken.

- I dag skal vi høre forsvarerens tale. Hold deg til saken og forsvaret av klientene, sier Claude Disimo.

IKKE TILSTREKKELIG: Forsvaret går i dag ut på å plukke fra hverandre aktoratets bevisføringer. Her er avfotografering av et bilde som skal vise våpenet sjåfør Abedi Kasango ble drept med. 
Foto: Vegar K. Vatn / SCANPIX
IKKE TILSTREKKELIG: Forsvaret går i dag ut på å plukke fra hverandre aktoratets bevisføringer. Her er avfotografering av et bilde som skal vise våpenet sjåfør Abedi Kasango ble drept med. Foto: Vegar K. Vatn / SCANPIX Vis mer

11.59 • Likwela forklarer med henvisning til lovparagrafer at forsvaret skulle hatt tilgang til avhør, bilder, tekstmeldinger og medisinsk rapport. Dette har de ikke hatt.

11.52 • Kibambe setter seg. Kollega Guillaume Likwela overtar.

11.52- Og vitnet Kepo Aila sier nordmenne skjøt og forsvant. Hvor fort går det an å løpe? Dere er selv soldater. Går det an å løpe så fort? Vitner og de sivile partene lyver i retten, og krever etterpå millioner av dollar.

Dommeren irettesetter.

- Nå går du ut over din myndighet, sier Claude Disimo.

11.48Kibambe retter nå oppmerksomheten mot Joshua French.

- Joshua French. Dømt helt uskyldig, og fortsatt helt uskyldig etter tiltalen. De to handlet helt instinktivt. Refleksene når du hører skudd, er å stikke.
 

11.46 • - Du holder jo nærmest et teater her, sier dommeren.

11.46 • - Hvis våpenet aktor har lagt fram var drapsvåpenet, ville liket ha hatt et helt annet sår. Et mye større et, sier Kibambe.

- Mine klienter drepte ikke sjåføren, de ble angrepet av banditter, sier Kibambe, som fengsler rettsalen med sin høylytte tale.
 
11.43 • - Inngangssåret var på venstre side, utgangssåret på høyre. Slik det er framstilt fra vitnene burde det være motsatt, sier Kibambe.

Han holder fram et eksemplar av Dagbladet for å underbygge det han sier.

11.41Kibambe kritiserer nå den medisinske rapporten. Dagbladet har tidligere omtalt at denne har klare svakheter. Advokaten kritiserer at den ikke sier hva slags kule som  traff, eller hva slags våpen som kan være brukt.

11.36 • - La oss fortsette. Tid er penger, sier dommer Claude Disimo.

11.35 • - At Moland jobbet sammen med French, betyr ikke at han rekrutterte til en kriminell organisasjon. Selskapet har rettigheter på flere våpen. Men hvis aktor kan bevise at Moland har gravd ned flere våpen, betaler jeg ham 1000 dollar!

Aktor Jean-Blaise Bwamalundu protesterer.

- Dette er et sidespor. Jeg er ikke fattig. Statsadvokaten er ikke fattig. Dette er ikke normalt. Kan du ikke holde seg til saken?

11.31 Kibambe henter fram Molands firmaerklæring som viser at Molands selskap, SIG Uganga, er et lovlig firma. (Mer om SIG Uganda lenger ned i saken.)

Forsvareren forsøker å overlevere dette til dommeren, men aktor vil ikke at dette skal skje. Det fører til diskusjon, og forsvareren ender opp med å lese opp fra erklæringen.

11.24- Det er blitt lest opp tekstmeldinger. De er langt ifra tilstrekkelige bevis for at de har spionert. Forbundet Moland driver i Uganda er helt lovlig. Det er den eneste faktaopplysningen som teller, sier Kibambe.
 
11.19 - Kompass er ikke akkurat hemmelig utstyr heller. Og dere snakker og GPRS. Det er et verktøy for å komme på internett med mobiltelefonen. Alle som har slik mobil, er ikke spioner. GPS er et helt vanlig verktøy for å ta seg fram. Turister bruker det ofte.
 
11.15 • Han tar videre for seg bevisene og forklarer at kart, kompass og GPS ikke er relatert til spionasje.

- De hadde kart for å ta seg fram, ikke for å finne hemmelig informasjon. Kart over Kongo finnes på internett. Jeg kan finne det på Google hjemme i huset mitt, sier Kibambe.

11.09 • - Og bildet av mannen som ifølge aktoratet peker på Kongo, viser ikke det, men at han peker på Uganda. Det beviser ingen verdens ting om at de to skulle spionere i Kongo.

- Bildene av Moland i kamuflasjeklær betyr bare at han har vært i hæren, eller har trent ute i skogen. Militærtjeneste er obligatorisk i Norge. 

- UGANDA, IKKE KONGO: Dette bildet, som viser fotograf i Drammens Tidende Rune Folkedal  i en militær-beret, pekende på et kart over Afrika, ble brukt som bevis for at nordmennene jobbet som spioner. I følge aktor skal bildet vise hvordan en offiser briefer de tiltalte om deres oppdrag i Kongo. Forsvaret mener han peker på Uganda.
Foto: Vegar K. Vatn / SCANPIX
- UGANDA, IKKE KONGO: Dette bildet, som viser fotograf i Drammens Tidende Rune Folkedal i en militær-beret, pekende på et kart over Afrika, ble brukt som bevis for at nordmennene jobbet som spioner. I følge aktor skal bildet vise hvordan en offiser briefer de tiltalte om deres oppdrag i Kongo. Forsvaret mener han peker på Uganda. Foto: Vegar K. Vatn / SCANPIX Vis mer

11.06 • Han angriper dessuten framvisningen av bilder av Moland i Gardeklær.
 
- Det betyr ingenting i forhold til denne tiltalen. Det viser ikke at han skulle spionere i Kongo. At han har millitært utstyr er jo helt naturlig når han har vært i militæret.

- At han tjenestegjorde i Garden beviser ikke at han er noen etterretningsagent, sier Kibambe.

- Blir godt å få det fram
Like før retten åpnet i dag, forklarte Moland til Dagbladet at Kibambe i dag skal ta for seg aktoratets bevismateriale, bit for bit.

- I dag skal forsvareren tilbakevise alle bildene aktor har lagt fram. Våpenbilder, damebilder og blodbildet, sier Tjostolv Moland til Dagbladet.

- Han vil også snakke om våpentekniske aspekter ved saken, som skuddsår på avdøde og hvorvidt drapsvåpenet som er lagt fram i retten kan være riktig.

- Det blir veldig godt å få fram dette. Folk flest kan jo se hva som er mest troverdig, sier Moland videre.

Bryter tausheten?
Det har tidligere vært antydet at Moland og Joshua French vil bryte den selvpålagte tausheten og snakke i retten i dag.

- Vi svarer advokaten vår om han stiller spørsmål. Men ingen andre, sier French til Dagbladet.

Han legger til at han ønsker å sende en hilsen.

- Og hils til kjæresten min. Jeg fikk ikke gratulert deg med dagen, men jeg har en veldig god unnskyldning. Jeg lover, sier French, før han legger til;

- Spill Totos Africa mens jeg er borte.

(Vi skrev tidligere i dag at det var Moland, og ikke French, som sendte denne hilsningen. Det var en misforståelse, og vi beklager.) 

Forretningsplan legges fram
Det er avmystifisering som står for tur i dag. Også forretningsplanen til Tjostolv Molands selskap SIG Uganda legges fram for retten.

- Vi skal vise at dette ikke er så mystisk som folk tror, sier forsvarer Andre Kibambe til Dagbladet.

Det er funn rundt dette selskapet som av etterforskningsleder Roger Wavara tidligere har blitt omtalt som bevis for «hvor farlige de to nordmennene er».

Uttalelsen kom etter en razzia mot Tjostolv Molands hjem i Kampala, hvor ugandiske etterretningsoffiserer ifølge en etterretningsrapport beslagla blant annet et skarpskyttervåpen, falske FN-uniformsluer, falske navnelapper til uniformer og SIG-identitetskort med både falske og ekte navn.

— Selskapet i Uganda er ett hundre prosent lovlig. Vi har alle tillatelser og autorisasjoner som trengs for å drive et sikkerhetsselskap, forklarte Moland da.

En tillatelse som er mer omfattende enn en vanlig firmaregistrering, sa Moland. Han fortalte at SIG-Uganda drev med to ting: vakthold ved bygninger og livvaktoppdrag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling