RYDDER ØYA: Politiet leter nå etter tomhylser etter massakren på Utøya. Bildet er tatt mandagen etter terrorangrepene. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
RYDDER ØYA: Politiet leter nå etter tomhylser etter massakren på Utøya. Bildet er tatt mandagen etter terrorangrepene. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

Fjerner tomhylsene etter massakren på Utøya

- Spesielt viktig av hensyn til de pårørende, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opprydningsarbeidet på Utøya er i full gang og politiet arbeider i følge NRK nå med å fjerne alle tomhylser fra stedet.

- Det er spesielt viktig av hensyn til de pårørende og de som har hatt ekstreme opplevelser på Utøya, sier Johan Fredriksen, stabsjef i Oslo politidistrikt til nrk.no.

Han sier at politiet vil unngå at fremtidige leirdeltaker skal finne tomhylser eller andre spor etter massakren og at ammunisjonsfunn kan være belastende for de som skal bruke øya i fremtiden.

Samler inn bevis Han vil ikke si noe om hvor mange tomhylser, prosjektil og patroner de har funnet så langt. Under en pressekonferanse ved Ullevål sykehus i går fortalte legene at de har funnet kuler fra våpnene til Breivik i alle kroppsdeler på de skadde fra Utøya.

Leder for avdelingen for traumatologi, Tina Gaarder, ville ikke svare på om det fortsatt er pasienter som er livstruende skadet.

Politiet har allerede samlet inn store mengder tekniske bevis, som mobiltelefoner, kameraer og datamaskiner som lå igjen etter leirdeltakerne på Utøya.

Det var over 500 personer på øya da Anders Behring Breivik begynte å skyte villt rundt seg, og ingen av dem fikk med seg eiendelene sine da de flyktet fra massedrapsmannen.

Politiet vurderer også om noen av disse eiendelene kan være bevis i saken.

TENKER PÅ DE PÅRØRENDE: Stabsjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, vil unngå at pårørende eller fremtidige leirdeltakere skal finne spor etter massakren 22. juli. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
TENKER PÅ DE PÅRØRENDE: Stabsjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, vil unngå at pårørende eller fremtidige leirdeltakere skal finne spor etter massakren 22. juli. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND Vis mer

Kripos sin ID-gruppe har laget en hvit boks for hvert terroroffer hvor personlige eiendeler, beskrivelser og svar på ulike prøver og analyser ligger. 

- Her ringer det fortsatt i mobiltelefoner, fortalte Per Angel, leder av ID-gruppa, til Dagbladet 28. juli.

Leter med metalldetektor Johan Fredriksen sier til NRK at arbeider med å lete etter og samle inn tomhylsene er en krevende jobb på grunn av det ulendte terrenget på øya.

 - Vi leter med lys og lykter for å unngå at det ligger igjen noe der, sier han.

Det har blitt søkt nøye over øya med metalldetektorer og Terje Reginiussen som er varabrannsjef i Ringerike brann- og redningstjenesten bekrefter at de har funnet mange hylser, men at de desverre ikke kan garantere at alle er borte.

 - Vi kan aldri være 100 prosent sikker på at alt er borte, men vi gjør vårt beste for å finne alle. Om de som var på øya i år, kommer tilbake til neste år og de finner noe slikt, så vil det jo bringe tankene tilbake på det som har skjedd, sier Reginiussen til NRK.

69 DREPTE: 69 personer ble skutt og drept på Utøya fredag 22. juli. Her har folk lagt ned blomster og lys til minne om ofrene på Sundvollen. Utøya ses i bakgrunnen.
Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
69 DREPTE: 69 personer ble skutt og drept på Utøya fredag 22. juli. Her har folk lagt ned blomster og lys til minne om ofrene på Sundvollen. Utøya ses i bakgrunnen. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer