GRENSELØS - TROSS NY ULVESONE:  Ulv( Canis lupus ) på ei myr ved et dyrekadaver i de finske skoger. Nå er stortingsflertallet enig om nye grenser for ulvens utbredelse i Norge. Illustrasjonsfoto: Steve Halsetrønning, Samfoto/NTB Scanpix.
GRENSELØS - TROSS NY ULVESONE: Ulv( Canis lupus ) på ei myr ved et dyrekadaver i de finske skoger. Nå er stortingsflertallet enig om nye grenser for ulvens utbredelse i Norge. Illustrasjonsfoto: Steve Halsetrønning, Samfoto/NTB Scanpix.Vis mer

Fjerner ulvesone vest for Glomma

Ap og KrF har inngått avtale med regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet og KrF er enige med Høyre og Frp om et nytt bestandsmål for ulv.

De fire partiene er også enige om endringer i ulvesonen.

Stortingets øvrige partier står utenfor avtalen.

Ap, KrF, Høyre og Frp er enige om at bestandsmålet skal være 4-6 ynglinger pr. år, hvorav tre skal være helnorske ynglinger.

Seks kull - 92 ulver
Etter Rovdatas ferske tall fra april år, er det bekreftet født seks ulvekull i den norske sonen sist år, og det er registrert 92-92 ville ulver totalt fra oktober i fjor til april i år på norsk territorium.

Også ynglinger utenfor ulvesonen teller med. Ynglinger i grenserevir skal telle med på en faktor på 0,5. Partiene er også enige om å ta ut områdene 2,3 og 7 i dagens ulvesone, men for øvrig videreføre sonen som i dag.

 DET GAMLE KARTET:  Regjeringen med støtte fra Ap og KrF tar nå bort sonene 2, 3 og 7 fra ulvesone-kartet. Grafikk: Høgskolen i Hedmark.
DET GAMLE KARTET: Regjeringen med støtte fra Ap og KrF tar nå bort sonene 2, 3 og 7 fra ulvesone-kartet. Grafikk: Høgskolen i Hedmark. Vis mer

Stortingsflertallet følger ikke opp anbefalingen til regjeringen om å utvide ulvesonen nordover.

Områdene som tas ut av ulvesonen ligger vest for Glomma i kommunene Kongsvinger, Grue og Sør-Odal i Hedmark. Arealer vest for Glomma i Akershus tas også bort, i likhet med deler av Trysil kommune.

Debatten mellom rovdyrforkjempere på den ene siden og sauebønder og elgjegere på den andre siden om ulvens plass i norsk natur, har vært opphetet i en årrekke.

Miljøminister Vidar Helgesen fikk merke temperaturen i debatten da han var hjembesøk hos sauebonde og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Anne Merete Furuberg, tidligere i år.

(NTB/Dagbladet).

 ULVEMOTSTANDERNES ARGUMENT:  En av et tjuetalls ihjelrevne sauer fra Kjepperud gård i Ytre Enebakk i Akershus i juli i fjor. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.
ULVEMOTSTANDERNES ARGUMENT: En av et tjuetalls ihjelrevne sauer fra Kjepperud gård i Ytre Enebakk i Akershus i juli i fjor. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix. Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram