Fjerner utstilling etter hærverk

Ødela utstilling med ukvemsord mot det palestinske folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siden desember har fotoutstillingen Riv Muren stått utstilt i kapellet på Universitetet i Oslo. Men nå blir utstillingen fjernet fordi noen har tagget og revet ned de forklarende billedtekstene, får Dagbladet.no opplyst.

- Det er trist. Vi satte i gang dette prosjektet fordi vi ønsket en dialog rundt muren som nå bygges, sier Rikke Nicolaisen, en av kvinnene bak utstillingen, til Dagbladet.no.

Ufin tagging

Utstillingen viser bilder av den internasjonalt fordømte muren på Vestbredden, og hvordan den påvirker og vanskeliggjør vanlige menneskers liv.

- Rett over nyttår fikk vi beskjed om at deler av utstillingen var ødelagt. Noen har revet bort alle bildetekstene og tatt med seg noen av bildene. I tillegg har de skrevet eller tagget noe på kart og på informasjonsplakaten, forteller Nicolaisen.

Hele utstillingen blir fjernet fra kapellet på Blindern i morgen. Kapellet er inne i Frederikke-bygningen på Blindern, og er tilgjengelig for alle så lenge bygget er åpent.

- Jeg husker ikke helt hva som stod skrevet der, men det var noe om at palestinerne ikke er folk. Ganske ufint, rett og slett, sier Nicolaisen.

Det var også skrevet sterke ytringer i kapellets hilsen- og bønnebok, noe som gjorde at boken ble fjernet umiddelbart, står det på Riv Murens nettside.

MED KULEPENN: Har noen skrevet «- 95 % mass-murder attacks» på kartet som viser hvor den folkerettsstridige muren er bygget nord på Vestbredden. Alle foto: Rikke Nicolaisen
MED KULEPENN: Har noen skrevet «- 95 % mass-murder attacks» på kartet som viser hvor den folkerettsstridige muren er bygget nord på Vestbredden. Alle foto: Rikke Nicolaisen Vis mer

- Det var visst en ganske lang utgreining, som ikke hadde noe med bønn å gjøre, forteller Nicolaisen.

- Diskuterer gjerne

Fotoutstillingen er laget som en del av Riv Murens-kampanjens informasjonsarbeid, og er tidligere vist på en globaliseringskonferanse i Folkets Hus, under UKA i Ås og i Kulturkirken Jakob.

Siden det er en stund siden hærverket fant sted, kommer ikke forholdet til å bli anmeldt, får Dagbladet.no opplyst.

- Vi er selvsagt åpne for konstruktive tilbakemeldinger på utstillingen, og tar gjerne en åpen diskusjon på de fakta som er presentert i forbindelse med den. Men vi tar imidlertid sterk avstand fra denne måten å uttrykke sine meninger på, og aksepterer ikke hærverk på vår eiendom, sier kvinnene bak utstillingen, Rikke Nicolaisen, Signe Myklebust og Elin Værnes Athonisen

Riv Muren-kampanjen er et nettverk av norske organisasjoner. I alt 38 organisasjoner er tilsluttet kampanjen.

Ikke første gang

Det er langt fra første gang at kunstverk blir ramponert. I januar 2004 gikk Israels ambassadør i Sverige, Zvi Mazel, beserk og raserte et kunstverk som han hevdet glorifiserte selvmordsbombere. Hendelsen fant sted under en sammenkomst i Historiska museet i Stockholm, i forbindelse med den svenske regjeringens folkemordkonferanse.

FØR DEN BLE ØDELAGT:</B> Var Riv Muren-utstillingen flere steder i landet. Her er den plassert på UKA i Ås.
<B>REVET BORT:</B> Bildetekstene til murbildene ble fjernet av vandalene.