- Fjernes fra jordas overflate

Slaget om Mariupol er over. Nå retter Russland siktene sine mot Sievjerodonetsk.

ARTILLERI: Det pågår harde kamper i området rundt Sievjerodonetsk. Dette bildet er fra fredag. Foto: Aris Messinis / AFP / NTB
ARTILLERI: Det pågår harde kamper i området rundt Sievjerodonetsk. Dette bildet er fra fredag. Foto: Aris Messinis / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Krigen i Ukraina er inne i sin tredje måned. Siden starten har det pågått harde kamper i store deler av landet.

Britisk etterretning anslår at de russiske styrkene har lidd like store tap i løpet av disse tre månedene som de gjorde på ni år i Afghanistan.

Mandag er det ved byen Sievjerodonetsk i Luhansk at de hardeste kampene pågår, ifølge BBCs reportere i regionen.

- Brenner

De siste dagene har de russiske styrkene forsøkt å omringe de gjenværende styrkene i Sievjerodonetsk. Den er blant de siste byene i Luhansk som fortsatt er under ukrainsk kontroll.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier mandag formiddag at russiske styrker har prøvd å storme byen, men at forsøket mislyktes og de trakk seg tilbake, skriver Reuters.

Luhansk-guvernør Serhij Hajdaj anklager russerne for å bruke «brent jords taktikk», altså å ødelegge alt de kommer over.

- De fjerner Sievjerodonetsk fra jordas overflate, sier Hajdaj, ifølge Reuters.

Han forteller at russerne angriper konstant.

- Hver eneste dag prøver de å bryte forsvarslinjene våre, sier Hajdaj ifølge BBC.

- De ødelegger byen på systematisk vis. Alt blir bombet konstant, sier guvernøren.

Noe av årsaken til at Sievjerodonetsk fortsatt ikke har falt, er at det har vært trefninger i områder i mange år allerede. I løpet av denne perioden har de ukrainske styrkene bygd et forsvarsverk i betong rundt byen, skriver BBC.

- Terminator

Britisk etterretning opplyste søndag at russerne har utplassert sitt eneste kompani bestående av «Terminator»-stridsvogner i området.

Dagbladet har tidligere omtalt stridsvognene, som fikk sitt kallenavn fordi de er utstyrt med to kanoner, fire laserstyrte panservernmissiler, to granatkastere og et tungt maskingevær.

- Russlands eneste operative kompani av BMP-T Terminator stridsvognstøttekjøretøy har trolig blitt utplassert ved Sievjerodonetsk-fronten av Donbas-offensiven, skrev britene søndag morgen.

SUPERVÅPEN: Den russiske stridsvognen og supervåpenet med kallenavn «Terminatoren» skal ha ankommet Ukraina. Video: Telegram/@vorposte Vis mer

Terminator-stridsvognene er nyutviklede kjøretøy som er lagd for å beskytte større stridsvogner, etter at de mistet mange stridsvogner både i Afghanistan og Tsjetsjenia.

- Sievjerodonetsk -området forblir en av Russlands umiddelbare taktiske prioriteringer. Likevel, med maksimalt ti Terminator-stridsvogner utplassert er det usannsynlig at de vil ha noen vesentlig innvirkning på offensiven, skriver britisk etterretning.

- Oppgaven er enorm

Det bor rundt 100 000 mennesker i Sievjerodonetsk. Byen ble det nye målet etter at soldatene ved Azovstal-stålverket i Mariupol la ned våpnene i forrige uke.

I mange uker kjempet russiske og ukrainske styrker om kontrollen over Mariupol. Store deler av byen er lagt i grus. Azovstal er i praksis et stort minefelt.

- Oppgaven er enorm. Fienden plantet sine egne landminer, i tillegg til at vi plantet antipersonellminer da vi blokkerte dem. Så vi har rundt to ukers arbeid foran oss, sier den russiske soldaten «Babai» til Reuters. Han jobber med minerydding på Azovstal-stålverket.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer