- I et hasteinnkalt møte hos Somalilands president Musa Bihi Abdi lørdag, hvor både justisministeren og ledelsen i påtalemyndighet og politiet var til stede, ble det bestemt at både aktor og etterforskningslederen fjernes fra saken, sier Saad Jidres norske bistandsadvokat Farid Bouras til Dagbladet.
- Hva betyr det for dødsdommen som er avsagt mot Saad Jidre?
- Det er et svært godt signal. Vi forstår det slik at myndighetene i Somaliland innser at landets lover ikke er blitt fulgt i saken, sier Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden.

Norsk statsborger dømt til døden
Press
Bouras mener det er flere alvorlige mangler i selve etterforskningen.
- Norges utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, har vært i direkte kontakt med president Musa Bihi Abdi, sammen med påtrykk fra oss som er Saad Jidres norske bistandsadvokater, og medieoppslag både i Somaliland og Norge har ført til et kraftig press mot myndighetene i Somaliland. Det har ført til reaksjoner i landet, noe som er et svært positivt tegn for vår klient, sier Farid Bouras til Dagbladet.
Resultatet av hastemøte hos presidenten, skal ifølge Bouras, ha ført til at riksadvokaten i Somaliland skal ha beordret ny etterforskning.
- Nødverge
- Vi har også krevd at hele saken må etterforskes på nytt. Alle bevis må legges fram, når saken nå får full ankebehandling.

- Det vi har fått av dokumentasjon, bevis, og forklaringer fra flere vitner gir etter vår oppfatning grunnlag for full frifinnelse. Saad Jidre ble angrepet, og forsvarte seg, før han kom seg i sikkerhet.
- Det er en klar nødvergesak, der han brukte en lovlig selvforsvarsspray. Det er ingen grunn til å tro det er sammenheng mellom bruken av sprayen og dødsfallet som skjedde lang tid etterpå, sier bistandsadvokat Bouras.
Tirsdag snakket Bouras lenge med Somalilands utenriksminister Yasin Haji Mohamoud Hiir.

Frykter at han blir henrettet
- Jeg oppfattet utenriksministeren slik at myndighetene i Somaliland nå innser at det kan ha blitt begått en stor urett mot Saad Jidre, sier Bouras.
I nær slekt
Dagbladet får bekreftet at et sentralt regjeringsmedlem i Somaliland, er i nær slekt med mannen Saad Jidre er dømt for å ha drept.

- Vi er klar over familieforholdene. Samtidig forventer vi at myndighetene i Somaliland behandler Saad Jidre på en rettferdig og ordentlig måte, sier Farid Bouras.
- Saad Jidre er også dømt etter sharialovgivning?
- Det er korrekt at Saad Jidre også ble dømt etter islams grunnlov – sharia. Men det er etter vår oppfatning heller ikke grunnlag for å dømme han etter de to versene i Koranen. Parallelt med kontakten med Somalilands politiske og juridiske ledelse, jobber vi nå også opp mot klanene, slik at vi unngår en eventuell blodhevn, eller blodpenger, sier Farid Bouras.

Cellekamerater henrettet
Fått forsikringer
- Både aktor og etterforskningsledere er fjernet, men hva med dommeren som avsa dødsdommen?
- Vi har fått forsikringer om at dommeren ikke skal ha noe med ankebehandlingen å gjøre, sier Farid Bouras som sammen med John Christian Elden bistår Saad Jidre i Norge.
- Har dere fått noen signaler nå ankesaken kommer opp?
- Forhåpentligvis før jul. Men det er foreløpig ikke satt noen dato, sier Bouras.