Fjernet bilde av skrøpelig skolebygg fra jordskjelvutstilling

Og nekter etterlatte å sørge ved kollapset skole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 12. mai ble Kina rammet av et kraftig jordskjelv.

Så mange som 50 000 mennesker kan ha omkommet i katastrofen.

Bildene og videoene som dokumenterer jordskjelvet er utallige, og de er sterke.

Fjernet bilde

I byen Juyuan, som er en av de hardest rammede byene, holder Museum Cluster Jianchuan nå en utstilling med bilder fra katastrofen.

Men utstillingen er blitt noe forandret etter at den åpnet.

Nyhetsbyrået AP melder i dag at et bilde som viste et armeringsjern fra den kollapsede skolen i byen som ikke var stort tykkere enn en blyant er blitt fjernet fra utstillingen.

- Vi vet ikke om vi ble bedt om å fjerne bildet. Og hvis vi ble bedt om det er vi ikke sikre på om vi kunne sagt det til deg, sier museumsbestyrer Wu Zhiwei til nyhetsbyrået.

STENGES UTE: Militæret og politiet passer på den sammenraste skolen i Juyuan. De sørgende får ikke komme nær den. Foto: REUTERS/David Gray/Scanpix
STENGES UTE: Militæret og politiet passer på den sammenraste skolen i Juyuan. De sørgende får ikke komme nær den. Foto: REUTERS/David Gray/Scanpix Vis mer

Nettopp kollapsede skoler er en viktig grunn til at dødstallene i Kina er blitt så høye. Mange elever ble drept da skolene de var på klappet sammen under jordskjelvet.

Det er kommet sterk kritikk mot mangler og feil ved skolebygningene, og i byen Wufu sier foreldrene at elevene ble flyttet fra et et-etasjes bygg som ikke kollapset i jordskjelvet til et bygg som så moderne ut, men som var usikkert.

Sørgende holdes på avstand

Myndighetene i Kina forsøker å legge lokk på kritikken mot skolebyggene.

I Juyan vokter politiet og militæret den kollapsede skolen, og sørgende foreldre blir holdt på avstand. Journalister som forsøker å ta bilde av den blir gjerne forsøkt hindret.

- Det er som om det er vi som er skurkene nå, sier en mann som mistet barnet sitt i jordskjelvet til AP.

Ifølge nyhetsbyrået sier flere ingeniører at mange av skolebyggene, som det i Juyan, hadde bygningstekniske mangler.

Flom og oversvømmelser

Fjernet bilde av skrøpelig skolebygg fra jordskjelvutstilling

Kina har denne uka for øvrig blitt rammet av kraftig uvær.

Minst 55 personer har mistet livet og mer enn en million er evakuert etter at det sørlige og østlige Kina har vært rammet av kraftig uvær den siste uken. I India har 21 mennesker omkommet i uvær, skriver NTB.

Det er ventet mer regn i Sør-Kina også til uken, og elver i provinsene Jiangxi, Guangxi og Guangdong truer med å gå over sine bredder.

Ifølge kinesiske myndigheter har 55 personer mistet livet i uværet, mens sju personer er savnet. Over 1,2 millioner mennesker er blitt evakuert i de hardest rammede områdene, og myndighetene frykter store økonomiske tap etter at viktige landbruksområder er blitt oversvømt.

I alt ni provinser og nesten 18 millioner mennesker er rammet av uværet som har ført med seg store nedbørsmengder. Statlig TV viser mennesker som ror gjennom gatene i oversvømte byer, skriver NTB.

Nordøst i India har flom forårsaket av kraftig regnvær, krevd minst 21 menneskeliv. I staten Arunachal Pradesh ble innbyggere i oversvømte landsbyer reddet ut med helikopter søndag. Vann- og elektrisitetsforsyningene til flere områder er kuttet.

I nabostaten Assam opplyser politiet at uværet har tvunget 40.000 til å evakuere.

HIT, MEN IKKE LENGER: Politiet forsøker å hindre fotografene i å ta bilder i Juyuan.