Fjernet brystene og eggstokkene til 21 kvinner som ikke skulle vært operert

Oppdaget feilen i 2014. Meldte ikke fra før i går. 

FEIL: Etter å ha behandlet kvinner over en periode på tolv år, måtte genvarianten reklassifiseres. Dermed har 21 kvinner fått fjernet bryster og/eller eggstokker, som ikke trengte å bli fjernet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
FEIL: Etter å ha behandlet kvinner over en periode på tolv år, måtte genvarianten reklassifiseres. Dermed har 21 kvinner fått fjernet bryster og/eller eggstokker, som ikke trengte å bli fjernet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mellom 2002 og 2014 opererte Oslo universitetssykehus (OUS) bort brystene og/eller eggstokkene til 21 kvinner som ikke skulle vært operert, skriver Dagens Medisin.

OUS rapporterte ikke inn saken til Statens helsetilsyn før i går, selv om feilen ble oppdaget i august 2014.

Årsaken til feiloperasjonene skal ha vært vurderingen av en genvariant i genet breast cancer gen (BRCA) 2. Sammen med BRCA 1, utgjør BRCA 2 altså brystkreftgen. Skader i disse to genene betyr at det ekisterer risiko av varierende grad for arvelig bryst- og/eller eggstokkreft.

Endret vurdering

Ifølge Dagens Medisin ble feilen avdekket etter at en ansatt spurte hvordan man hadde vurdert genvarianten, som tidligere ble regnet som «sannsynlig sykdomsgivende», men som i stedet skulle blitt regnet som «variant av usikker betydning».

Fagbladet skriver at «variant av usikker betydning» ikke utløser tilbud om operasjon, i motsetning til klassifikasjonen «sannsynlig sykdomsgivende». Kvinnene som takket ja til tilbud om operasjon skulle derfor ikke vært operert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer