Cyste på eggstokk

Fjernet cyste på 15,6 kilo

Ansatte ved Kvinneklinikken på Oslo universitetssykehus deler fra hverdagen på Instagram.

CYSTE: Slik ser en eggstokkcyste på 15,6 kg ut, her holdt av gynekolog Jenny Alvirovic ved Kvinneklinikken på Oslo universitetssykehus. Foto: Kvinneklinikken
CYSTE: Slik ser en eggstokkcyste på 15,6 kg ut, her holdt av gynekolog Jenny Alvirovic ved Kvinneklinikken på Oslo universitetssykehus. Foto: Kvinneklinikken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke alltid man husker hva man gjorde enkelte dager, men de ansatte på Kvinneklinikken ved Oslo universitetssykehus vil nok ikke glemme dette med det første.

Ikledd munnbind kunne man skimte et smil på gynekologen Jenny Alvirovic på klinikkens siste Instagram-bilde. Det er likevel noe annet som fanger oppmerksomheten først, og det er den 15,6 kilo store cysten hun holder på.

- Back to business! Sommerferien er over, og vi er tilbake i full drift igjen. @jenny_alvirovic med dagens fangst; en massiv ovarialcyste. Godt å bli kvitt, står det under innlegget.

Til Dagbladet forteller Alvirovic at de får inn kvinner med store cyster noen ganger i året, men at denne vakte oppsikt.

- Denne cysten var en av de største jeg har sett noen gang, sier gynekologen.

Ikke uvanlig

Selv om fjerning av cyster på eggstokkene er dagligdags arbeid for gynekologen, er det ikke konkrete tall på hvor mange pasienter de får inn med så store cyster på eggstokkene.

- Det er nok rundt fem tilfeller i året, anslår Alvirovic.

Hvordan noen cyster kan bli så store før de blir operert ut, kan Alvirovic forklare.

- Noen cyster vokser relativt fort, men det skjer ikke over natten. Man vil jo merke at man blir større i magen når cysten får en slik størrelse og man tror kanskje man har lagt litt på seg. Det trenger ikke være vondt, men det kan være ubehagelig, forteller hun til Dagbladet.

Godartede ovarialcyster er cyster på eggstokkene som er vanlige og ofte ufarlige, skriver Helsebiblioteket.no.

De fleste cystene er små og går bort uten behandling, men store kan gi ubehag og smerter.

En sjelden gang kan cyster på eggstokkende være tegn på eggstokkreft, skriver nettsida.

Alvirovic forteller at de ofte får spørsmål fra pasienter om cyster er farlige.

- Hvis magen blir større uten noe naturlig forklaring, bør man få en sjekk hos gynekologen sin. Størrelsen på cysten trenger ikke henge sammen med alvorlighetsgraden, påpeker hun.

Vanlige symptomer på eggstokkcyster er at man kjenner stikking ved bevegelse eller ubehag under samleie. Man kan også kjenne noe press eller trykk, opplyser Alvirovic.

En mann fikk poppet sin 30 år gamle cyste. Vi advarer mot ekle bilder. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Verdens beste arbeidsplass

Til sine over 3400 følgere på Instagram deler klinikken jevnlig bilder fra sin arbeidshverdag.

Profilen ble laget av noen av klinikkens operasjonssykepleiere for å vise hva de gjør.

Bildet av cysten har fått mye oppmerksomhet, forteller Alvirovic.

- Tanken er å både ufarliggjøre og dele kunnskap. Det er viktig å se at vi gjør jobben vår med glede og det beste for pasienten. Det skal ikke bare være alvor og trist å jobbe innen helse.Om man ikke er sensitiv til bilder av livmor delt i to eller en morkake, gir et skroll på denne profilen informasjon om kvinnelige sykdommer som endometriose og glade ansatte.

- Vi har verdens beste arbeidsplass, sier Alvirovic.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer