Fjernet egen blindtarm

Kirurgen fikk akutt blindtarmbetennelse midt i ishavet ved Sydpolen. Leonid Rogozovs eneste redning var å operere seg selv.

EGENKIRURGI: To kamerater på den sovjetiske forskningsstasjonen ble iført operasjonsutstyr og ble satt til å assistere Leonid Rogozov (27), men legen opererte seg selv. Foto: British Medical Journal Publishing Group.
EGENKIRURGI: To kamerater på den sovjetiske forskningsstasjonen ble iført operasjonsutstyr og ble satt til å assistere Leonid Rogozov (27), men legen opererte seg selv. Foto: British Medical Journal Publishing Group.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Det var 160 mil til nærmeste nabo da den sovjetiske ekspedisjonsdeltakerenn 30. april 1961 ble kvalm, svimmel, og fikk fryktelige smerter i magen.

27 år gamle Leonid Rogozov var den eneste legekyndige i gruppa på 12 mann som tre måneder i forveien var satt i land på Prinsesse Astrid kyst i Antarktisk. Oppgaven var å bygge opp en forskningsstasjon. Karene kunne ikke forvente å møte folk igjen før båten skulle komme tilbake og hente dem et år seinere. Innfløyet hjelp var heller ikke til å tenke på - det blåste stiv kuling, og stedet hadde ingen landingsbane.

Først i verden British Medical Journal har tatt fram igjen den utrolige historien i forbindelse med sitt eget 50-årsjubileum. Magasinets egne eksperter mener at doktor Rogozov ble den første i verden til å gjennomføre en operasjon på seg selv - og har fått fatt på bildene som en av de andre vitenskapsfolkene tok.

Først beordret legen sine kamerater til å foreta en total desinfisering av det rommet som ble valgt til operasjonssal. Leonid Rogozov halvt lå og halvt satt, da han begynte prosessen med å sette en rekke lokalbedøvende sprøyter.

Med hjelp av et lite speil som ble holdt opp, forsøkte han å sette det første snittet på korrekt sted. Han fortalte etterpå at han så dårlig at han ble tvunget til å ta av seg gummihanskene for å føle seg fram.

Et par kamerater holdt på å besvime, mens kirurgen skar ut blindtarmen fra den blodige åpningen. Til slutt fylte han operasjonssåret
med antibiotika, og sydde selv det hele igjen.

Mottatt som helt Det hele startet ved 14-tida denne aprildagen i 1961 og varte i en time og tre kvarter. Rogozov ble forferdelig sliten og pausene han tok ble lengre og lengre. Da han til slutt var ferdig, ba han om en sovetablett og snorket seg gjennom natta.

Etter fire dager var han på beina igjen, etter ei uke fjernet han stingene - og etter to uker kunne Leonid Rogozov delta for fullt med dagens dont på forskningsstasjonen.

Året etter vendte mennene hjem til Leningrad, hvor legen ble mottatt som en helt og tildelt alle mulige utmerkelser. Han avsluttet doktorgraden sin kort tid seinere og ble en høyt respektert medisiner på et universitet i hjembyen. Rogozov vendte aldri tilbake til polarområdene.

På spørsmål om hvordan han greide å holde hodet kaldt, pleide legen å svare med et skuldertrekk at operasjonen hadde vært «en jobb, som alle andre».

Var livredd Han tilsto riktignok at han hadde vært helt på det rene med at hvis operasjonen ikke lyktes, ville det være ensbetydende med hans egen død. «Jeg var livredd. Men i det samme øyeblikket som jeg satte den første sprøyta, gikk jeg i arbeidsmodus og ble helt klar i hodet - slik at jeg visste hva jeg drev med». Rogozov døde i 2000.