FJERNET FBI-TOPP: Spesialetterforsker Robert Mueller fjernet FBI-topp Peter Strzok fra Russland-granskingen etter at det ble avslørt at Strzok hadde sendt tekstmeldinger der han skal ha gjort narr av Donald Trump. Nå dukker det opp stadig nye detaljer om Strzok. Foto: NTB Scanpix
FJERNET FBI-TOPP: Spesialetterforsker Robert Mueller fjernet FBI-topp Peter Strzok fra Russland-granskingen etter at det ble avslørt at Strzok hadde sendt tekstmeldinger der han skal ha gjort narr av Donald Trump. Nå dukker det opp stadig nye detaljer om Strzok. Foto: NTB ScanpixVis mer

Russland-etterforskningen

Fjernet etter Trump-meldinger. Nå dukker nye detaljer opp om FBI-toppen

FBI-toppen ble fjernet fra Russland-etterforskningen. Han var i tillegg sterkt involvert i etterforskningen av Hillary Clinton.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga ble det kjent at tidligere nestsjef i FBIs etterretningsavdeling, Peter Strzok, ble fjernet fra etterforskningen av Russlands involvering i det amerikanske presidentvalget i fjor.

Han var den med høyest rang i FBI håndplukket til spesialanklager Robert Muellers etterforskning og hadde en svært sentral rolle i etterforskningen av Hillary Clintons e-poster i fjor.

Trump-kritiske meldinger

Det ble i helga avslørt at Strzok hadde sendt negative Trump-meldinger til en annen kollega i FBI under Clinton-etterforskningen.

Denne kollegaen var FBI-advokat Lisa Page, og ifølge Washington Post hadde de to et romantisk forhold samtidig med meldingene som skal ha vist en politisk preferanser for Hillary Clinton og samtidig ha latterliggjort daværende presidentkandidat Trump.

- Samtidig som spesialetterforskeren ble kjent med anklagene, ble Peter Strzok fjernet fra etterforskningen. Lia Page fullførte sitt korte oppdrag og var tilbake i FBI uker før vi var kjent med anklagene, sier talsmann for Mueller-etterforskningen, Peter Carr, til CNN.

Detaljene i SMS-ene han skal ha sendt er foreløpig ukjent, men etter avskjedigelsen har det dukket opp flere avsløringer om agenten, som også har gitt president Donald Trump blod på tann.

Hovedformålet med Russland-etterforskningen er å etablere hvilken påvirkning landet kan ha hatt i presidentvalget, men også mulig sammensvergelse og samarbeid med Donald Trumps apparat.

Endret Clinton-vurdering

Detaljene som nå kommer fram om den nå fjernede FBI-agenten treffer derfor svært dårlig for FBI.

Sentralt i e-postetterforskningen var at Hillary Clinton hadde brukt en privat e-postkonto og server til tjenestekorrespondanse i sin tid som USAs utenriksminister fra 2009 til 2013. Serveren sto i kjelleren i Clintons hus i New York og myndighetenes sikkerhetseksperter visste ikke om den.

FBIs opprinnelige etterforskning av i alt 30 000 e-poster fra Clintons private e-postserver konkluderte med at verken hun eller medarbeiderne hadde gjort noe lovstridig, men at de hadde opptrådt «ekstremt skjødesløst».

Og akkurat den formuleringen fra FBI, kan Strzok ha hatt en sentral rolle i å utforme. Ifølge CNN endret han tidligere FBI-direktørs James Comeys opprinnelige vurdering av Clintons e-posthåndtering fra «grovt uaktsom» til «ekstremt skjødesløst», forteller kilder til kanalen og viser også til elektroniske kilder fra tida da etterforskningen pågikk.

Viktig ordvalg

Flere skal ha stått bak prosessen med å lage utkast til FBIs endelige avgjørelse i Clinton-etterforskning. Det var rapporter overlevert kongressen i forrige måned som viste at James Comey i mai i fjor vurderte Clintons håndtering som «grovt uaktsom», mens den endelige avgjørelsen ble «ekstremt skjødesløs», skriver politikknettstedet The Hill.

Og akkurat ordvalget i FBIs vurdering kan ha vært sentral i hvorfor byrået anbefalte å ikke åpne sak mot Clinton. Føderal amerikansk lov etablerer nemlig at «grovt uaktsom» behandling av klassifisert materiale i utgangspunktet fører til straff i form av bøter eller fengselsstraff.

Donald Trump og flere av hans tilhengere har vært svært kritiske ti FBIs etterforskning av Clinton og Russland-etterforskningen, og de nye avsløringene vil trolig gi Trump ytterligere blod på tann. Ifølge Fox News var Strzok også agenten som hadde det overordnede ansvaret for avhørene av den skandaleombruste Michael Flynn.

Angrep FBI

Flynn ble fredag siktet for - og erkjente like etterpå - å ha løyet til FBI om samtaler han hadde med Russlands ambassadør Sergej Kisljak i perioden mellom Donald Trump ble valgt og innsatt som president.

KASTET UT: I begynnelsen av november ble president Donald Trump kastet ut av Twitter - i 11 minutter. Nå står gjerningspersonen fram. Video: CNN Vis mer

Siden avskjedigelsen har imidlertid Strzok blitt plassert i HR-avdelingen i FBI. Anklagene om politiske preferanser mot Hillary Clinton og Strzoks rolle i endringen av ordvalg i etterforskningen mot den tidligere utenriksministeren, fikk Donald Trump til å reagere i en rekke Twitter-meldinger.

Han hevder FBIs rykte er «ødelagt» og på et «historisk bunnpunkt».

- Frykt ikke, vi skal bringe det tilbake til dets tidligere storhet, skrev han som en reaksjon på Strzok-anklagene.

Trump skriver at agenten var «svært uærlig» og at FBI «ligger i ruiner» etter å ha vært under den nå avskjedigede James Comeys ledelse i en årrekke. Trump nevnte også den «verdiløse og uærlige Clinton-etterforskningen» i sine meldinger.

Opphetet etterforskning

Trump selv har også møtt massiv kritikk de siste dagene i lys av siktelsen mot Flynn.

- Jeg måtte sparke general Flynn fordi han løy for visepresidenten og FBI. Han har kjent seg skyldig i de løgnene, fordi hans handlinger i overgangsperioden var lovlige. Det var ingenting å skjule, skrev president Trump på Twitter lørdag.

Trumps melding førte til sterke reaksjoner. Dagen etter han hadde sparket Flynn fra jobben, satt han nemlig i et møte med FBI-direktør James Comey. Ifølge Comeys vitnemål i etterkant, skal Trump ha bedt ham om å avslutte etterforskningen av Flynn. Flere mener imidlertid Trump i sin melding antydet at han visste om Flynns løgner på tidspunktet og dermed motarbeidet rettssystemet.

Trump sier på sin side at han ikke ba Comey om å avslutte etterforskningen, og anklager den tidligere FBI-sjefen for å lyve.