Fjernet fugl fra menyen

Gourmetrestaurantene Bagatelle og Le Canard har strøket fugl og fjærkre-retter fra menyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for sitt klingende fuglenavn forandret Oslo-restauranten Le Canard (fransk for «and») denne uka sin meny. «Dette på bakgrunn av en nøye vurdering, som følge av at fugleinfluensa- viruset dukker opp nærmere og nærmere Norge», opplyser kjøkkensjef Trond Andresen.

-  Hvorfor gjør dere dette? Mener dere det er farlig å spise fugl nå? 

- Vi er ikke utrygge på våre produkter og våre leverandører, men vi har valgt å gjøre dette overfor våre gjester. Vi ønsker ikke at fugleinfluensaen skal bli et forstyrrende samtaleemne rundt bordet. Gjestene ønsker å nyte maten. Det er jo et spørsmål om tid før fugleinfluensaen er her, sier Andresen, som i går fikk bekreftet at den prestisjefylte Michelin-stjerna er sikret et år til.

Ned 80 prosent
-  Dette er jo helt vilt, og fryktelig trist, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

-  Det er uforståelig og synd at ikke folk har fått med seg budskapet om at dette viruset ikke er noe man spiser på seg. Restaurantene må gjøre som de vil, men dette betyr at vi har en jobb å gjøre, sier han. Andresen vil ikke være med på at Le Canard overreagerer. De tar tilbakemeldingene fra sine gjester på alvor. Andresen sier retter med fugl og fjærkre har gått ned med 80 prosent i det siste.

Delte erfaringer
Også Bagatelle (to Michelin-stjerner) har fjernet fugl fra menyen.

-  Vi har bare merket en naturlig skepsis fra kunder og for å unngå at dette skal bli et tema, valgte vi for to tre uker siden å ta fjærkre av menyen, sier Bagatelle-chef Eyvind Hellstrøm. Statholdergaarden i Oslo har ikke merket noe til synkende salg av fugleretter. Heller ikke Feinschmecker har merket noe til at kundene ikke ønsker å spise fjærkre. Oriental har merket en synkende omsetning av retter med fjærkre. Mattilsynet mener det ikke er behov for å advare folk mot å spise fjørfekjøtt og egg.

HØRER PÅ GJESTENE: Oslo-restauranten Le Canard tar tilbakemeldingene fra gjestene sine på alvor, og har nå fjernet fugl og fjærkre fra menyen.