Fjernet gravstøtte fra Hells Angels

Bispedømmerådet fjernet gravsteinen med dødningehode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er som melder om den spesielle hendelsen i dag.

Gravsteinen ble satt opp på graven til det avdøde Hells Angels-medlemmet Trond 'Triumph' Malmo, som døde i en trafikkulykke i mai 2002. I inskripsjonen på den svarte steinen står det 'Hells Angels Trondheim' rundt en hodeskalle med hjelm.

Motorsykkelklubben eier hodeskallemerket, som er emblem for klubben og brukes på jakker, vester og hjemmesider. Kun medlemmer kan bruke den beskyttede logoen.

Hells Angels-merket har vakt reaksjoner blant publikum, og i juni vedtok bispedømmerådet å fjerne gravsteinen. Da var klagen blitt behandlet av kirkevergen med bistand fra departementet og av Kirkelig Fellesråd. Til slutt ble det sendt en klage til bispedømmerådet, som begrunner avgjørelsen med at hodeskallemerket tilhører en belastet organisasjon, skriver Adressa. Ifølge gravferdsloven skal gravsteiner være sømmelig utsmykket.

"Usømmelig"

Ifølge kirkevergens kontor i Trondheim må steinen godkjennes og symbolbruken endres før den kan settes opp igjen. Kontoret er ferdig med behandlingen av saken.

I vedtaket fra bispedømmerådet heter det at "det påklagede gravminnet har en utforming som virker usømmelig gjennom den plassering og størrelse som dødningehodet og teksten har fått i dette tilfellet".

Bjørn Gunnes er seksjonsleder i administrasjonen for Nidaros bispedømmekontor. Han legger ikke skjul på at saken har vært komplisert å behandle.

- På bispedømmerådets vegne kan jeg nok si at det har vært vanskelig, sier han.

- Har rådet forståelse for at avgjørelsen er tung for familien?

- Det har vært en vanskelig sak. I det ligger det du spør om, svarer Gunnes.

Han understreker at gravsteinen kan komme opp igjen når Hells Angels-logoen er endret.

- Meg bekjent har vi ikke hatt noen sånn klagesak tidligere , sier han.

Godkjente gravsteinen

Avdøde Trond Malmos sønn har tatt avgjørelsen tungt.

- De opplever det som opprivende. Først er steinen godkjent , så tas den bort to år etter at han er død. Det river opp gamle sår, sier Arve Holm. Holm er stefar til Malmos 18 år gamle sønn og var venn av avdøde. Han har selv ingen tilknytning til Hells Angels.

- Selvfølgelig har vi forståelse for at noen reagerer på steinen. Men jeg har ingen forståelse for at steinen skal tas bort to år etter at den ble satt opp. De burde holde seg for gode til å ødelegge et godt minne for en atten år gammel gutt, sier Holm.

Hells Angels i Trondheim ønsker ikke å kommentere saken.

- Vi er kun én part i saken. Vi synes veldig synd på sønnen, men vil ikke kommentere for mye, sier et medlem av motorsykkelklubben til Dagbladet.no.

LOGO:</B> Logoen med dødningehodet brukes av Hells Angels-medlemmer over hele verden. Her fra vesten til et medlem.