Fjernet lever - var ikke død nok

Universitetssykehuset Nord-Norge brøt loven da en lever ble fjernet fra en pasient som ikke var død nok etter loven.

BRØT LOVEN: Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø beklager at de fjernet leveren til en pasient som ikke var død nok etter loven. Foto: Tom Benjaminsen / NTB scanpix
BRØT LOVEN: Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø beklager at de fjernet leveren til en pasient som ikke var død nok etter loven. Foto: Tom Benjaminsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter at en akuttpasient med livstruende skader ved sykehuset i Tromsø ble operert i høst, konkluderte legene med at det ikke var mulig å redde pasientens liv.

Etter at legene gjennomførte en ny dødsdiagnostikk, konkluderte legen med at pasienten var klinisk død, men sykehuset sjekket ikke om pasienten var død nok etter loven, ifølge en foreløpig tilsynsrapport fra Helsetilsynet, skriver Aftenposten.

Det er ikke lov å gjennomføre organdonasjon før en person er død, der død er definert som «total ødeleggelse av hjernen».

Sykehusene er pålagt å sikre en «objektiv bekreftelse» av at blodtilførselen til hjernen er opphørt før organer kan fjernes. Dette gjøres ved hjelp av en såkalt CT-angiografiundersøkelse.

Legen som sjekket bildene, tolket at det ikke var blodsirkulasjon i hjernen til pasienten.

Men tre uker senere konkluderte en nevroradiolog at bildene var tolket feil, ifølge rapporten. Sykehuset varslet selv Helsetilsynet om hendelsen.

I tilsynsrapporten kommer det fram at sykehusets rutiner var «kritikkverdige» og «uforsvarlige».

Medisinsk fagsjef Haakon Lindekleiv skriver i en e-post til Aftenposten at de beklager og sier hendelsen er gjennomgått internt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer