Fjernet magesekken ved en feiltakelse

Aslak Syversen (68) ble feiloperert og må leve resten av livet uten magesekk. Det er slutt på gode biffmiddager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er bedrøvelig. Jeg er bitter, men det går på et vis, sier pensjonisten fra Rolvsøy utenfor Fredrikstad til Dagbladet.

Selv om livskvaliteten er halvert, velger han å fokusere på det positive i livet.

Alvorlig feildiagnose

Syversens mareritt startet for tre år siden. Ifølge Fredriksstad Blad ble Syversens magesekk fjernet fordi Sykehuset Østfold stolte blindt på prøvene som feilaktig konkluderte med at han hadde kreft i magesekken.Prøvene som ga feildiagnosen ble tatt ved det private laboratoriet GynLab AS. Men verken laboratoriet eller sykehuset erkjenner ansvar, selv om Syversen etter årelang kamp er tilkjent 210 000 kroner fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Syversen har blitt en kasteball i systemet fordi NPE i første omgang ikke ville behandle saken, ettersom prøvene hans ble tatt ved et privat laboratorium.

Sykehus-fadese

Syversen fikk beskjed om at hadde blitt operert på feilaktig grunnlag 14 dager etter inngrepet.

-  Det var en fadese. Stort mer kan jeg ikke si. Jeg legger ikke skylda verken på den ene eller den andre, selv om jeg har mine mistanker, sier Syversen. Han har forsonet seg med at han ikke kan få tilbake livet slik det var.

-  Jeg har store spiseproblemer og kan bare spise til det stopper. Får bare i meg små barneporsjoner, men det går jo det også. Det største problemet er å spise kjøtt. En god biffmiddag stopper av seg selv, sier pensjonisten til Dagbladet.Nå må han bare nippe til maten, som han sier. God drikke kan han heller ikke forsyne seg av.

-  Jeg kan ikke sette meg i godt selskap og ta en dram. Da blir jeg full med det samme. Men det hender jeg tar litt lettøl, sier 68-åringen. Han har gått ned fra 86 til 70 kilo. Kona kaller han et beinrangel.

-  Problemet er at jeg er glad i mat og liker å lage mat. Jeg har lyst på mat hele tida, sier han. Han forteller at mange lurer på hvordan han får ned mat uten magesekk. Da svarer han bare at det går fint.

Langvarig prosess

Ifølge Fredriksstad Blad sier Syversens prosessfullmektig, advokat Torgeir Røinås Pedersen, at saken kan ende i en langvarig rettsprosess. Advokaten forbereder nå et søksmål mot GynLab fordi han mener det er lite å hente i en eventuell sak mot sykehuset. Røinås Pedersen mener at pensjonisten har krav på et oppreisningsbeløp. Spørsmålet er også om det er sykehusets eller laboratoriets ansvar å kvalitetssikre prøver før inngrep blir foretatt.

-  Jeg var deprimert og langt nede til å begynne med. Likevel setter jeg meg ikke ned og griner. Jeg er heldigvis ikke dausjuk, understreker Aslak Syversen. Nå bruker han tida i hus og hage.

-  Jeg savner gode måltider, men synes jeg har det brukbart ellers, sier Syversen til Dagbladet.

Laboratoriet nekter skyld

GynLab mener det er Sykehuset Østfolds og ikke laboratoriets ansvar at magesekken til Syversen ble fjernet.

- Det er helt uvanlig at pasienter blir operert på bakgrunn av en vag diagnose tatt ved et laboratorium. Det forekommer ingen steder, sier daglig leder i GynLab, Ellen Reusch, til Dagbladet.

Når det er snakk om alvorlige diagnoser, er det vanlig praksis å ta kontrollprøver før operasjoner.

- Slik er det i hvert fall ved andre sykehus. Den vage diagnosen til Aslak Syversen tilsa også at man burde tatt nye prøver, understreker Reusch. Hun opplyser at laboratoriet er i dialog med advokat Torgeir Røinås Pedersen. GynLab har ennå ikke fått svar på sitt siste brev.

Norsk Pasientskadeerstatning slo fast at Sykehuset Østfold ikke kunne tillegges erstatningsansvar. Ankeinstansen, Pasientskadenemnda, konkluderte derimot med at det var Sykehuset Østfolds ansvar å kvalitetssikre diagnosen.

- Denne saken har ført til at slike diagnoser heretter blir kvalitetssikret internt. Utover det har vi ingen kommentar, sier informasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold, Trond Degernes, til Dagbladet.

HAR STORE SPISEPROBLEMER: Aslak Syversen savner gode måltider og har vært langt nede etter at han ved en feil både fikk kreftdiagnose og operert bort magesekken.