Fjernet oljevernutstyr fra Fedje i 2005

Frp krever oljeverndepot tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Så sent som i 2005 ble oljeverndepoet på Fedje flyttet til Florø, etter et vedtak to år tidligere om at det var viktigere å ha en slik utstyrsbase i Sogn og Fjordane.

Etter at «Server» gikk på grunn og brakk i to i natt blusser debatten om oljevernberedskapen langs vestlandskysten opp på ny.

Frp, Ap og SV var mot

Fremskrittspartiet krever i dag at oljeverndepotet på Fedje blir gjenopprettet. Stortingsrepresentant Arne Sortevik sier ulykken er en dramatisk påminnelse om hvor sårbart dette området er.

Tirsdag vil Sortevik legge fram et såkalt representantforslag i samarbeid med miljøpolitisk talsmann Tord Lien i partiet, som kobler kravet om heving av den gamle tyske ubåten som ligger på havbunnen utenfor Fedje, med kravet om å gjenopprette utstyrsdepotet som ble flyttet til Florø.

- Begge disse sakene dreier seg om miljøet, og vi finner det derfor naturlig å legge dem fram i ett og samme forslag, sier Frp-representant Sortevik til NTB.

Han legger til at Frp og de nåværende regjeringspartiene var sterkt imot at Bondevik-regjeringen flyttet hoveddepotet fra Fedje.

- Nå er det bredt flertall på Stortinget for å gjenopprette det. Regjeringen bør ikke somle mer med denne saken, sier Sortevik, som selv kommer fra Hordaland.

MANGE TONN OLJE: Utslippet fra lasteskipet som brakk i to veltet innover fjæresteinene like ved havaristedet i formiddag. Foto: GJERMUND HAVSTAD
MANGE TONN OLJE: Utslippet fra lasteskipet som brakk i to veltet innover fjæresteinene like ved havaristedet i formiddag. Foto: GJERMUND HAVSTAD Vis mer

- Dårlig slepebåtberedskap

Frp beskriver ulykken med lasteskipet «Server» som en skikkelig vekker. Miljøpolitisk talsmann Tord Lien, som har jobbet mye med oljevernberedskap de siste åra, mener at også slepebåtberedskapen i området er alt for dårlig.

- At det kom slepebåter forholdsvis kjapt til stedet etter denne ulykken, var bare flaks. Vi har ingen havgående beredskap med slepebåter, og det er enorm forskjell på dem som er trent til slike dramatiske aksjoner i sju meter høye bølger. og de som er vant til å slepe båter i smult farvann til Mongstad, sier stortingsrepresentanten.

Lien understreker at en reetablering av det omtalte Fedje-depoet ikke automatisk bør føre til noen redusering av beredskapen lenger nord.

- Det er mye viktigere å ha depoet i Fedje enn i Florø, men jeg synes ikke akkurat at én base i Hordaland, én i Sogn og Fjordane og én i Nord-Trøndelag er for mye med tanke på hvor viktig sikkerheten er.

<B>KRITISK:</B> Frp har sammen med SV og Ap vært svært negative til nedleggelsen av oljeverndepoet i Fedje til fordel for et Florø-base.