Fjernet opposisjonen med makt

Politiet i Hviterussland stormet opposisjonens telt på Oktoberplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen vasker hvitere

- Over 100 arrestert i Minsk

Lukasjenko skrudde av lyset

Buffet, valg og vodka

(Dagbladet.no): Politet har fjernet de opposisjonelle som i flere dager har demonstrert mot at president Aleksander Lukasjenko ble gjenvalgt søndag.

Klokka 03 natt til fredag ble samtlige demonstranter fjernet fra Oktoberplassen i Minsk. Om lag 100 politimenn stormet teltleiren, iført hjelm og bevæpnet med køller, melder nyhetsbyrået AP.

Rundt 50 personer motsatte seg arrestasjonen, men ble slept inn i ventende lastebiler med makt. De øvrige, i overkant av 200 personer, fulgte med politiet uten å gjøre større motstand, og ble stuet inn i lastebilene.

- Myndighetene forhindrer frihet, sannhet og rettferdighet. Det var bare tilstrekkelig demokrati i tre dager. Dette viser essensen av det regimet som har blitt etablert i Hviterussland, sier opposisjonsleder Aleksander Milinkevitsj etter politiaksjonen ifølge AP.

FJERNET MED MAKT: De som motsatte seg arrestasjon ble slept av gårde. Flere hundre personer er arrestert i Hviterussland etter presidentvalget søndag. Foto: Reuters/Scanpix
FJERNET MED MAKT: De som motsatte seg arrestasjon ble slept av gårde. Flere hundre personer er arrestert i Hviterussland etter presidentvalget søndag. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Folket på plassen var modige. Sammen med dem sto hele Hviterusslands folk oppreist, sier han. 

Kort prosess

Hele plassen var tømt på et kvarter, og bare teltene og annet utstyr sto igjen på plassen og vitnet om protestene. Snart ble også disse fjernet av bulldosere og renholdsarbeidere.

Folkemengden hadde på forhånd hørt rykter om at politet var på vei, og en del hadde trukket seg tilbake før de kom. Alle pressefolk var beordret bak politisperringer.

Senest onsdag hevdet politet at de ikke ville bruke makt for å fjerne «den patetiske lille gruppen» med demonstranter.

Fra før er minst 200 personer fra opposisjonen arrestert.

Farse

Valget 19. mars, hvor Lukasjenko offisielt fikk 82,6 prosent av stemmene blir beskrevet som en farse. OSSE har erklært valget ugyldig fordi det verken var fritt eller rettferdig.

Fjernet opposisjonen med makt

Søndag kveld var hele 10.000 personer samlet på Oktoberplassen i protest. Antallet demonstranter har imidlertid minket for hver dag.

Opposisjonsleder Milinkevitsj hadde oppmuntret folkemengden til å holde det gående fram til lørdag. 25. mars er det planlagt en større demonstrasjon i forbindelse med årsdagen for Hviterusslands første uavhengighetserklæring i 1918.

BLE BÅRET BORT:</B> Politet bar opposisjonen inn i ventende lastebiler.
TAPRE UNGDOMMER:</B> De fleste av demonstrantene var studenter og unge som risikerer å miste studierett og arbeidsplassen.
TELTLEIREN TØMT: Bare teltene, termosene og annet utstyr lå igjen på Oktoberplassen. Så ble også dette ble fjernet.
HARDT OG BRUTALT:</B> Det var ingen bønn for opposisjonelle natt til fredag.