- UPRESIS: - Jeg har valgt å fjerne den gamle tabellen over miljøprofilen fordi den var upresis. Deler av innholdet hørte ikke hjemme i en slik oversikt. Den nye oversikten vi har utarbeidet er mer nøyaktig, skriver klima- og miljøminister Tine Sundtoft, via en rådgiver, i en e-post til Dagbladet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
- UPRESIS: - Jeg har valgt å fjerne den gamle tabellen over miljøprofilen fordi den var upresis. Deler av innholdet hørte ikke hjemme i en slik oversikt. Den nye oversikten vi har utarbeidet er mer nøyaktig, skriver klima- og miljøminister Tine Sundtoft, via en rådgiver, i en e-post til Dagbladet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Fjernet regjeringens totale klimaregnskap fra eget budsjett

Klimastatsråd Tine Sundtoft (H) vil ikke lenger vise fram oversikten som enkelt avslører om departementene bruker mer på klimatiltak enn foregående år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en årrekke, under vekslende regjeringer, har Klima- og miljødepartementets budsjett inneholdt en tabell som viser det samlede miljøregnskapet for alle departementene.

Også i tida til Bondevik II-regjeringen, da Høyre sist hadde miljøvernministeren, ble tabellen brukt.

Den viser hvor mye hvert enkelt departement bevilger til miljøtiltak - og hvorvidt totalsummen øker eller minker sammenlignet med foregående år.

I årets budsjett har imidlertid klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) fjernet departementenes miljøregnskap - og erstattet tabellen med en oppramsing av regjeringens bevilgninger til klimatiltak.

LES OGSÅ: Klimasjokket

SV-nestleder og tidligere miljøvernminister Bård Vegar Solhjell reagerer.

- Det er veldig rart at en slik tabell med et miljøregnskap fjernes akkurat det året en slik tabell er mest interessant. En må nesten spørre seg: Er det gjort fordi det totale miljøbudsjettet var så dårlig og det ville blitt synlig her?

- Upresist Miljøprofilen i Høyre/Frp-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015, er blitt kraftig kritisert. Miljøstiftelsen Zero har punkt for punkt slaktet regjeringens klimatiltak, og støttepartiene KrF og Venstre har varslet kamp i budsjettforhandlingene.

Statsråd Tine Sundtoft var torsdag opptatt, og hadde ikke tid til å bli intervjuet. Hun sender e-post via en rådgiver med svar på Dagbladets spørsmål. 

- Hvorfor har dere fjernet dette regnskapet?

- Jeg har valgt å fjerne den gamle tabellen over miljøprofilen fordi den var upresis. Deler av innholdet hørte ikke hjemme i en slik oversikt. Den nye oversikten vi har utarbeidet er mer nøyaktig.

- Selv om dere har utvidet omtalen under hvert departement, så var det vel ingenting i veien for å gjøre begge deler, altså utvidet omtale under hvert departement og tabell med samlede miljørelevante utgifter?

- Jeg har tatt dette grepet fordi det bedre viser helheten i klima- og miljøsatsingene våre, og fordi den gamle tabellen var upresis. Det var ingen gode grunner til å videreføre den, skriver Sundtoft.

LES OGSÅ: Blir FNs Klima-Erna

- Legg fram miljøregnskapet Solhjell er klar på at tabellen er noe upresis, men mener samtidig det har stor verdi å kunne følge utviklingen i de ulike departementenes totale miljøbevilgninger fra år til år.

- Men Solhjell, Høyre/Frp-regjeringen har endret departementsstruktur og flyttet på den del oppgaver mellom departementene - er det da hensiktsmessig å beholde den samme fremstillingen?

- Jo, departementene har endret seg, men det fine med denne tabellen er at den viser totalsummen. Jeg vil oppfordrer regjeringen til å legge fram den tabellen de har fjernet. Det viktige med denne tabellen, er at den var lik hvert år og det var enkelt å sammenligne bevilgninger til miljøtiltak fra år til år, sier SV-nestlederen.

Han åpner for at hans antakelse om at den samlede summen regjeringen bruker til miljøtiltak minker i 2015-budsjettet kan være feil, og peker på at alle budsjettene har kraftig vekst.

- Men om så er tilfelle - hvorfor ikke vise det fram, spør Solhjell.

- Rydder etter SV Det har Sundtoft ingen planer om å gjøre.

- Nå har vi ryddet opp etter SV og Bård Vegar Solhjell. Sannheten er trolig at årets miljøprofil går i pluss. Klimaprofilen styrkes med 2,7 milliarder kroner og 9,25 milliarder kroner overføres til Klimateknologifondet, skriver Sundtoft.

- Endringen kommer fordi jeg vil være varsom med å legge frem tall som er usikre. Det vil også miljødebatten tjene på, understreker hun.

Dagbladet henvendte seg til departementet torsdag formiddag. Siden Sundtoft bare lot seg intervjue via e-post, svaret kom seint i ettermiddag, hadde Dagbladet ikke mulighet til å stille oppfølgingsspørsmål. En e-post med flere spørsmål ble sendt departementet litt seinere, men Dagbladet fikk opplyst at statsråden evar utilgjengelig fordi hun deltok på den årlige slottsmiddagen.