Fjernet regjeringens totale klimaregnskap fra eget budsjett

Klimastatsråd Tine Sundtoft (H) vil ikke lenger vise fram oversikten som enkelt avslører om departementene bruker mer på klimatiltak enn foregående år.

- UPRESIS: - Jeg har valgt å fjerne den gamle tabellen over miljøprofilen fordi den var upresis. Deler av innholdet hørte ikke hjemme i en slik oversikt. Den nye oversikten vi har utarbeidet er mer nøyaktig, skriver klima- og miljøminister Tine Sundtoft, via en rådgiver, i en e-post til Dagbladet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
- UPRESIS: - Jeg har valgt å fjerne den gamle tabellen over miljøprofilen fordi den var upresis. Deler av innholdet hørte ikke hjemme i en slik oversikt. Den nye oversikten vi har utarbeidet er mer nøyaktig, skriver klima- og miljøminister Tine Sundtoft, via en rådgiver, i en e-post til Dagbladet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en årrekke, under vekslende regjeringer, har Klima- og miljødepartementets budsjett inneholdt en tabell som viser det samlede miljøregnskapet for alle departementene.

Også i tida til Bondevik II-regjeringen, da Høyre sist hadde miljøvernministeren, ble tabellen brukt.

Den viser hvor mye hvert enkelt departement bevilger til miljøtiltak - og hvorvidt totalsummen øker eller minker sammenlignet med foregående år.

I årets budsjett har imidlertid klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) fjernet departementenes miljøregnskap - og erstattet tabellen med en oppramsing av regjeringens bevilgninger til klimatiltak.

LES OGSÅ: Klimasjokket

SV-nestleder og tidligere miljøvernminister Bård Vegar Solhjell reagerer.

- Det er veldig rart at en slik tabell med et miljøregnskap fjernes akkurat det året en slik tabell er mest interessant. En må nesten spørre seg: Er det gjort fordi det totale miljøbudsjettet var så dårlig og det ville blitt synlig her?

- Upresist Miljøprofilen i Høyre/Frp-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015, er blitt kraftig kritisert. Miljøstiftelsen Zero har punkt for punkt slaktet regjeringens klimatiltak, og støttepartiene KrF og Venstre har varslet kamp i budsjettforhandlingene.

Statsråd Tine Sundtoft var torsdag opptatt, og hadde ikke tid til å bli intervjuet. Hun sender e-post via en rådgiver med svar på Dagbladets spørsmål. 

- Hvorfor har dere fjernet dette regnskapet?

- Jeg har valgt å fjerne den gamle tabellen over miljøprofilen fordi den var upresis. Deler av innholdet hørte ikke hjemme i en slik oversikt. Den nye oversikten vi har utarbeidet er mer nøyaktig.

- Selv om dere har utvidet omtalen under hvert departement, så var det vel ingenting i veien for å gjøre begge deler, altså utvidet omtale under hvert departement og tabell med samlede miljørelevante utgifter?

- Jeg har tatt dette grepet fordi det bedre viser helheten i klima- og miljøsatsingene våre, og fordi den gamle tabellen var upresis. Det var ingen gode grunner til å videreføre den, skriver Sundtoft.

LES OGSÅ: Blir FNs Klima-Erna

- Legg fram miljøregnskapet Solhjell er klar på at tabellen er noe upresis, men mener samtidig det har stor verdi å kunne følge utviklingen i de ulike departementenes totale miljøbevilgninger fra år til år.

- Men Solhjell, Høyre/Frp-regjeringen har endret departementsstruktur og flyttet på den del oppgaver mellom departementene - er det da hensiktsmessig å beholde den samme fremstillingen?

- Jo, departementene har endret seg, men det fine med denne tabellen er at den viser totalsummen. Jeg vil oppfordrer regjeringen til å legge fram den tabellen de har fjernet. Det viktige med denne tabellen, er at den var lik hvert år og det var enkelt å sammenligne bevilgninger til miljøtiltak fra år til år, sier SV-nestlederen.

Han åpner for at hans antakelse om at den samlede summen regjeringen bruker til miljøtiltak minker i 2015-budsjettet kan være feil, og peker på at alle budsjettene har kraftig vekst.

- Men om så er tilfelle - hvorfor ikke vise det fram, spør Solhjell.

- Rydder etter SV Det har Sundtoft ingen planer om å gjøre.

- Nå har vi ryddet opp etter SV og Bård Vegar Solhjell. Sannheten er trolig at årets miljøprofil går i pluss. Klimaprofilen styrkes med 2,7 milliarder kroner og 9,25 milliarder kroner overføres til Klimateknologifondet, skriver Sundtoft.

- Endringen kommer fordi jeg vil være varsom med å legge frem tall som er usikre. Det vil også miljødebatten tjene på, understreker hun.

Dagbladet henvendte seg til departementet torsdag formiddag. Siden Sundtoft bare lot seg intervjue via e-post, svaret kom seint i ettermiddag, hadde Dagbladet ikke mulighet til å stille oppfølgingsspørsmål. En e-post med flere spørsmål ble sendt departementet litt seinere, men Dagbladet fikk opplyst at statsråden evar utilgjengelig fordi hun deltok på den årlige slottsmiddagen.