Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fjernet sektmødre fra barna

- Politiet lurte oss, sier polygamistkvinnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nesten alle de 139 kvinnene fra polygamistsekten Fundamentale Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige måtte forlate politiets varetekt i går.

Kvinnene ble med da de 416 barna ble hentet ut fra sekten fordi myndighetene frykter de har vært utsatt for omfattende mishandling, blant annet skal unge jenter ha blitt tvangsgiftet bort til eldre menn.

- Det er ikke vanlig at foreldre får være hos barna når det er mistanke om mishandling, sier Marissa Gonzalessaid, talskvinne for barnevernet i Texas til ABC News.

Rasende på politiet

Kvinnene som har barn under fire år får fortsatt være hos barna, men de andre måtte forlate dem. De fikk valget mellom å returnere til sekten eller få beskyttelse av myndighetene på et krisesenter. Flere kvinner valgte det siste, forteller Gomzalessaid.

Mødrene er fortvilte og sier politiet lurte dem da de fjernet mødrene fra barna.

- Vi ble ført bak lyset. Vi hadde ikke noe valg, de lurte oss, sier Marie (35) til avisa San Angelo Standard Times. Kvinnen vil ikke oppgi etternavnet sitt.

Kvinnenes advokat er rasende på politiet.

SKILT FRA BARNA: Kvinnene som har barn over fire år får ikke lenger lov til å være hos barna, som tas vare på av myndighetene. Foto: Scanpix/AP
SKILT FRA BARNA: Kvinnene som har barn over fire år får ikke lenger lov til å være hos barna, som tas vare på av myndighetene. Foto: Scanpix/AP Vis mer

- De bare slepte dem av sted og fjernet dem fra barna. Dette er forferdelig, sier Rod Parker, som representerer polygamistforeldrene.

Ønsker alt var som før

Myndighetene tok seg inn på farmen i begynnelsen av april etter at de fikk tips om at en 16 år gammel jente hadde blitt tvangsgiftet med 50-åringen Dale Barlow. Flere av jentene på farmen har også vist tegn på at de har blitt misbrukt eller at de var i fare for det.

I går skulle barna og mødrene flyttes til et nytt og bedre oppholdssted, og kvinnene sier de da ble lurt og fjernet fra barna. Ester (32) forteller at sosialarbeiderne sa hun snart ville se barna sine igjen. Men kvinnene ble ledet inn i et annet rom der politiet ventet.

- Jeg vil gjøre hva som helst for at alt skal være som det var før. Jeg vil bare ha barna tilbake, sier Ester til San Angelo Standard Times.

Hun forteller at politiet sa hun ikke får barna tilbake hvis hun drar tilbake til sekten.

Sjekker mindreårige mødre

Torsdag vil det bli holdt en høring om myndighetene vil få full foreldrerett for barna eller om de kan returnere til farmen i Eldorado. Dommeren har imidlertid sagt at avgjørelsen ikke faller før i neste uke.

En rekke advokater forsøker nå å verve frivillige til å stille som advokater for barna i den største barnefordelingssaken i Texas noensinne. Talsmannen for familiene, Rod Parker, sier de ønsker at hver sak skal behandles for seg, selv om dette vil bli en praktisk utfordring.

- Jeg vet ikke helt hvordan vi skal gjennomføre dette. Hvis jeg gir hver av barna fem minutter, vil høringen ta 70 timer, sier dommer Barbara Walther. 

Hun er spesielt opptatt av å få identifisert hvem av de mindreårige jentene som er mødre, og få utnevnt advokater til å støtte dem.

HENTET UT: Politiet i Texas aksjonerte mot sekten Fundamentale Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige tidligere i april fordi de mistenker at barn har blitt mishandlet.
FORTVILER: Marie fra sekten sier politiet lurte henne til å skilles fra barna.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media