Fjernet sexdømt lege fra MS-senter etter Dagblad-avsløring

Og nå endres rutinene ved nye ansettelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den overgrepsdømte legen som siden mars i fjor har jobbet på et senter for MS-syke i Hakadal, vil ikke få fornyet kontrakt etter at engasjementet hans går ut i juli.

- Legen får heller ikke vise seg på MS-senteret i Hakadal fram til han slutter i sommer, sier leder i MS-forbundet Lars Ole Hammersland til Dagbladet.

Flere av MS-forbundets medlemmer har reagert sterkt på saken.

- Folk som var med på styremøte og generalforsamling var litt satt ut da vi orienterte om denne saken. Det er ingen bagatell, dette tar vi alvorlig, sier Hammersland.

På senteret har den overgrepsdømte legen jobbet med et søvnprosjekt for MS-rammede. Han har holdt foredrag og hatt innsyn i pasientenes journaler med private opplysninger. (NB! Krever innlogging)

Helsetilsynet  fratok mannen retten til å jobbe som lege i 2008 fordi han var en fare for pasientsikkerheten i framtida. De konkluderte med at han var «uegnet til å utøve yrket som lege forsvarlig på grunn av grov mangel på faglig innsikt». I fjor fikk han en ny autorisasjon av Helsetilsynet.

Informerte pasienter Pasientene ved senteret har inntil  nå vært uvitende om at mannen ble dømt til 120 dagers betinget fengsel for overgrepene mot sin kvinnelige pasient. (NB! Krever innlogging).

- Daglig leder måtte reise opp og informere ansatte og pasienter i helga om situasjonen, sier Hammersland.

MS-forbundet eier og driver MS-senteret i Hakadal. Senteret ble åpnet i 1976 og er i dag en del av spesialisthelsetjenesten i Norge. Det er det eneste landsdekkende rehabiliteringssenteret kun for MS-pasienter og flere hundre personer behandles der årlig.

- Legger oss flate MS er en kronisk sykdom som i hovedsak rammer kvinner mellom 25 og 40 år.

Hammersland reagerer sterkt på Dagbladets avsløring om at en dømt sexforbryter i over et år har jobbet som lege ved MS-senteret.

- Dette er en vanskelig sak for oss. Vi legger oss helt flate. Det er trist, dumt og kjedelig. Nå ønsker vi å legge saken bak oss så fort som mulig, sier Hammersland.

- Ikke bra - Jeg fikk vag og mangelfull informasjon i fjor av daglig leder om at en av kandidatene til jobben hadde mistet autorisasjonen på grunn av noen tilnærmelser til en pasient. Men jeg ble aldri informert om at han ble ansatt og faktisk begynte å jobbe hos oss, sier Hammersland.

ENDRER RUTINENE: Styreleder i MS-forbundet Lars Ole Hammersland forteller at de nå endrer en rekke rutiner ved ansettelser av nytt personell ved MS-senteret sitt, som følge av Dagbladets avsløringer. Foto: Olav Førde
ENDRER RUTINENE: Styreleder i MS-forbundet Lars Ole Hammersland forteller at de nå endrer en rekke rutiner ved ansettelser av nytt personell ved MS-senteret sitt, som følge av Dagbladets avsløringer. Foto: Olav Førde Vis mer

Legen har ikke har hatt pasientkontakt, men med støtte fra senterets daglig leder har han søkt om å få rett til å behandle MS-rammede ved senteret i framtida. Daglig leder ved senteret, Antonie G. Beiske sendte flere eposter til tilsynet der hun oppfordret dem til å gi ham en slik tillatelse.

- Disse epostene er noe jeg ikke er informert om. Det høres ikke bra ut, sier Hammersland.

Forbundet endrer rutiner Som følge av Dagbladets avsløring har styret og generalforsamlingen i MS-forbundet bestemt seg or å legge om rutinene når de ansetter nytt personell.

- MS-forbundet kommer aldri igjen til å ansette noe helsepersonell som tidligere har mistet autorisasjonen sin eller har fått den tilbakekalt i en periode, sier Hammersland.

Torsdag forrige uke ble de nye reglene vedtatt. Daglig leder får heller ikke ansatte nye personer uten å konsultere MS-senterets styre.

- Ansettelser av nytt personell skal tas opp med styret i forkant og styret skal vurdere hvordan den videre prosessen skal foregå. Dette er for å unngå liknende situasjoner i framtida, sier Hammersland.

- Informerte i påska Ifølge Hammersland var det først etter at Dagbladet kontaktet daglig leder ved senteret, Antonie G. Beiske rundt påsketider i år for et intervju, at hun informerte styret om den ansatte legens kriminelle bakgrunn. Mannen hadde da vært tilknyttet senteret i over ett år.

TILBAKE: Legen er tilbake i yrket etter at Helsetilsynet ga ham en ny autorisasjon i fjor, slik Helsepersonelloven åpner for. Siden da har han søkt om å få behandle pasienter ved MS-senteret. Foto: Øistein Norum Monsen
TILBAKE: Legen er tilbake i yrket etter at Helsetilsynet ga ham en ny autorisasjon i fjor, slik Helsepersonelloven åpner for. Siden da har han søkt om å få behandle pasienter ved MS-senteret. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Dette var i påsketider. Da kontaktet hun oss og sa at Dagbladet var på huset angående et intervju av legen. I ettertid har vi fått informasjon fra henne om bakgrunnen hans og at han tidligere er dømt for overgrep. Siden har vi håndtert saken i henhold til norsk lov, sier Hammersland til Dagbladet.

Uenige Beiske sier til Dagbladet at det ikke stemmer at hun først informerte styreledelsen i MS-forbundet om legens bakgrunn i påsken i år.

- Styreformannen var informert før legen startet å arbeide hos oss i mars 2013, sier Beiske til Dagbladet.
- Jeg informerte da om at vi hadde en kandidat til jobben som tidligere hadde mistet autorisasjonen på grunn av seksuelle overgrep mot en kvinnelig pasient, fortsetter hun.

- Styrelederen opplyser til Dagbladet at han først ble informert av deg om at legen som var ansatt er dømt for seksuelle overgrep, etter at vi konfronterte deg med opplysningene nå nylig?

- Det er vi uenige om, det får stå på hans regning, sier Beiske.

Beiske understreker at legen aldri hadde pasientkontakt.

- Heller ikke i søvnprosjektet hadde han det, det har vi vært veldig nøye på, sier hun.

Taus lege Dagbladet har flere ganger forsøkt å få et intervju med legen, men han har avvist å uttale seg om saken.

- Snakk med ledelsen, var mannens kommentar da Dagbladet møtte ham på arbeidsplassen.

I et brev til helsetilsynet, datert 20. august 2013, skriver den overgrepsdømte legen følgende:

«Hele staben ved MS-Senteret er kjent med min situasjon. (Det første jeg gjorde da jeg ble presentert for personalet, var å gi en kort orientering om hvorfor jeg dessverre ikke kunne ha noen direkte pasientkontakt)».

TIPS OSS

HELSETILSYNET GA NY LEGEAUTORISASJON: Helsetilsynet har de siste årene sendt flere leger som har begått seksuelle overgrep mot pasienter tilbake i helsevesenet, med nye autorisasjoner. Til høyre er tilsynets direktør Jan-Fredrik Andresen. Faksimile: Dagbladet lørdag 24.05.
HELSETILSYNET GA NY LEGEAUTORISASJON: Helsetilsynet har de siste årene sendt flere leger som har begått seksuelle overgrep mot pasienter tilbake i helsevesenet, med nye autorisasjoner. Til høyre er tilsynets direktør Jan-Fredrik Andresen. Faksimile: Dagbladet lørdag 24.05. Vis mer
EIES AV MS-FORBUNDET: MS-senteret i Hakadal eiers og drives av MS-forbundet. Senteret ble åpnet i 1976 og er i dag en del av spesialisthelsetjenesten i Norge. Det er det eneste landsdekkende rehabiliteringssenteret kun for MS-pasienter. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
EIES AV MS-FORBUNDET: MS-senteret i Hakadal eiers og drives av MS-forbundet. Senteret ble åpnet i 1976 og er i dag en del av spesialisthelsetjenesten i Norge. Det er det eneste landsdekkende rehabiliteringssenteret kun for MS-pasienter. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer