BESØK I MYANMAR:  Kong Harald og dronning Sonja møtte opposisjonsleder og Nobel fredsprisvinner Aung San Suu Kyi på Royal Park Hotel i hovedstaden Naypyidaw i Myanmar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BESØK I MYANMAR: Kong Harald og dronning Sonja møtte opposisjonsleder og Nobel fredsprisvinner Aung San Suu Kyi på Royal Park Hotel i hovedstaden Naypyidaw i Myanmar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Fjernet slum for kongeparet. Kong Harald: - Vi ba ikke om dette

Kong Harald sier han synes det er leit at myndighetene tvangsflyttet familier og jevnet husene deres med jorda i forbindelse med kongeparets besøk i Myanmar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidsskriftet Irrawaddy skrev onsdag at en rekke fattige familier er blitt hjemløse fordi myndighetene ikke ville at kongeparet skulle se de fattigslige bosetningene. Slottet uttalte at kongeparet ikke ønsket dette, men at de tvert om ville se det ekte Myanmar.

 Fredag sier kong Harald selv følgende til NRK om avsløringen:

- Det er veldig leit. Vi har ikke bedt om dette i det hele tatt. Vi skulle ha en privat mottakelse her, men dette er noe de har ønsket.

Kongen mener ryddingen av slumområdet viser at landet fortsatt er langt unna demokrati.

- Jeg tror vi får ta det på den kappen at vi er i en demokratiseringsperiode og at dette kanskje er et bevis på at de har et stykke å gå ennå, sier han til NRK.

Utenriksdepartementet understreker også at Norge ikke på noen måte hadde noe med tvangsflyttingen å gjøre og har varslet at det vil ta opp saken med myndighetene i Myanmar. (NTB)