Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forvirring etter Ap-vedtak:

Fjernet «streng» innvandringspolitikk

Agder Arbeiderparti fikk gjennomslag for å ta ut ordet «streng» og bytte det ut med «konsekvent» . Hva det betyr, er det uenighet om.

STRAMMER INN: Masud Gharahkhani (Ap) forklarer at landsmøtet har vedtatt at de strammer betydelig inn på asylpolitikken, fordi de ønsker å prioritere kvoteflyktninger. Video og reporter: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Arbeiderpartiets nye innvandringspolitikk skulle vedtas på landsmøte like før klokka 10.00 lørdag, kom det inn et endringsforslag fra Agder Arbeiderparti.

De foreslo å endre setningen i innledningen til manifestet, der det foreslås å beholde formuleringen fra dagens partiprogram:

«Arbeiderpartiet vil videreføre en streng, rettferdig og human asyl- og flyktningpolitikk.»

Agders forslag var å endre ordet «streng» til «konsekvent». Slik at setningen blir som følger:

«Arbeiderpartiet vil videreføre en konsekvent, rettferdig og human asyl- og flyktningpolitikk.»

Forslaget ble vedtatt av landsmøtet.

- Slutt på «streng»

- Kan Jonas Gahr Støre si framover at Arbeiderpartiet vil føre en «streng, rettferdig og human asyl- og innvandringspolitikk»?

VANT FRAM: Ahmed Lindov, styreleder i Kvinesdal Arbeiderparti.
VANT FRAM: Ahmed Lindov, styreleder i Kvinesdal Arbeiderparti. Vis mer

- Vi mener at han ikke kan si det framover. Han må si konsekvent i stedet for streng, sier Ahmed Lindov, styreleder i Kvinesdal Arbeiderparti.

- Dette er en enorm seier for oss, fortsetter Lindov.

Det hersker likevel forvirring rundt hva seieren til Agder Ap egentlig betyr. Anniken Huitfeldt, leder av redaksjonskomiteen, gikk på talerstolen og spurte om det gjaldt denne ene setningen og ikke gjennomgående i dokumentet. Og fikk det bekreftet av dirigentene.

Men Lindov mener at den innledende setningen i manifestet, som han mener vil være grunnlaget for det neste partiprogrammet, nå har fjernet ordet «streng» fra Ap's innvandringspolitikk.

- Ja, jeg vil si det. For dette ligger til grunn for det neste partiprogrammet. Og dette skal være et verktøy for å vinne neste stortingsvalg, sier Lindov.

- Det kler ikke oss som et sosialdemokratisk parti å ha en formulering om «streng innvandringspolitikk». Vi skal ikke støte folk fra oss med et negativt ladet ord, sier Lindov.

Full forvirring

Anniken Huitfeldt er ikke enig.

- Akkurat i den setningen i den sammenhengen er ordet «streng» tatt ut, men i resten av dokumentet står ordet «streng», sier Huitfeldt.

- Det står gjennomgående i dokumentet.

- Men det gjør ikke det? spør Dagbladet.

- Jo, det gjør det, sier Huitfeldt.

Dagbladet har gått gjennom hele dokumentet og ordet «streng» står bare tre ganger. Den første gangen «streng» nevnes er når dagens partiprogram refereres (se ovenfor). Den andre er setningen der Agder fikk gjennom en endring. Den tredje gangen handler det om «streng sosial kontroll».

- Kommer du til å fortsette å bruke ordet «streng» om Arbeiderpartiets innvandringspolitikk?

- Ja, jeg vil selvfølgelig gjøre det, sier Huitfeldt.

Det vil også innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani, som ledet arbeidet med manifestet.

- Jeg kommer til å fortsette å si «streng, rettferdig og human». Det å endre ordet i den sammenhengen endrer ikke noe, sier Gharahkhani.

Lindov påpeker at ordet «streng» nå er borte fra manifestet.

- Vi finner ikke ordet «streng» noen andre steder. Hvilket ord vi bruker betyr mye for folk. Arbeiderpartiet skal ikke være et parti som bruker Frp's retorikk, sier Lindov.

Frp: - Kraftfullt signal

Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsmann i Frp, legger merke til diskusjonen om ordvalget.

- Dette er et tydelig tegn på at Ap ikke ønsker en streng innvandringspolitikk. De har bestemt seg for å snakke om strengere politikk for å tilfredsstille en velgergruppe, men dette landsmøte har med all tydelighet vist at partiet egentlig ikke ønsker streng innvandringspolitikk, sier Helgheim.

Frp-toppen mener ordet ‹streng» er viktig i seg selv.

- At landsmøtet vedtok å fjerne ordet streng, er et kraftfullt signal for å berolige de sterke kreftene i partiet som har SV og Rødt som forbilder i innvandringspolitikken, sier Helgheim.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!