Fjernkontrollens far er død

Mannen som oppfant fjernkontrollen, og som dermed lenket millioner av TV-tittere til sofaen, er død.

OPPFINNER AV FJERNKONTROLLEN: Mannen som oppfant fjernkontrollen, og som dermed lenket millioner av TV-tittere til sofaen, er død. Eugene Polley ble 96 år gammel. Som belønningen for sin historiske oppfinnelse fikk han en bonus på 2 000 dollar, og i 1997 fikk han Emmy-pris for sitt bidrag til fjernsynet. Foto: LG Electronics / AP Photo / Ntb Scanpix
OPPFINNER AV FJERNKONTROLLEN: Mannen som oppfant fjernkontrollen, og som dermed lenket millioner av TV-tittere til sofaen, er død. Eugene Polley ble 96 år gammel. Som belønningen for sin historiske oppfinnelse fikk han en bonus på 2 000 dollar, og i 1997 fikk han Emmy-pris for sitt bidrag til fjernsynet. Foto: LG Electronics / AP Photo / Ntb Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mannen som oppfant fjernkontrollen, og som dermed lenket millioner av TV-tittere til sofaen, er død.

Amerikanske Eugene Polley fant opp den trådløse fjernkontrollen til fjernsynsapparatet så tidlig som i 1955, mens han arbeidet som ingeniør for Zenith Electronic i Chicago.

Som belønningen for sin historiske oppfinnelse fikk han en bonus på 2 000 dollar, men i 1997 fikk han også sin rettmessige ære i form av en Emmy-pris for sitt bidrag til fjernsynet.

Zenith markedsførte først fjernkontrollen under navnet Flash-Matic og la i reklamen ikke skjul på hvor fantastisk oppfinnelsen var.

- Et blink av magisk lys fra den andre siden av rommet slår apparatet av og på eller endrer kanaler. Og du kan bli sittende i favorittstolen, lød teksten i en av annonsene.

Polleys fjernkontroll virket rett nok bare sammen med Zeniths egen Flash-Matic TV.

Historikerne mener oppfinnelsen banet vei for TV-apparater med hundrevis av kanaler.

De minner også om at fjernkontrollen hadde en annen nyskapende funksjon, nemlig mute-knappen som ga brukeren anledning til raskt å slå av lyden hver gang det kom reklame.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer