Fjernkontrollmannen i retten

I dag starter rettssaken mot 59-åringen som er tiltalt for å ha styrtet modellfly på Notodden med radiobølger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var i fjor høst, under et flystevne på Notodden at seks modellfly og et helikopter fikk problemer og flere av dem gikk i bakken på uforklaring vis. En 59 år gammel mann fra Kongsberg, som tidligere var medlem av flyklubben som arrangerte stevnet, ble observert like ved modellflyplassen.

Politiet siktet mannen for sabotasje, og mener at han styrtet flyene ved hjelp av forstyrrende radiosignaler som ble sendt fra en antenne han hadde montert på bilen sin. Flyene som styrtet hadde en total verdi på 200 000 kroner.

Blånekter

Ifølge medlemmer av modellflyklubben skal 59-åringen tidligere ha truet med å styrte fly ved hjelp av radiosignaler. 59-åringen, som også er radioamatør, bekrefter at han har et anstrengt forhold til sin tidligere klubb, men nekter for at han har styrtet noen fly.

- Hvis jeg hadde villet, kunne jeg forstyrret radiosignalene. Men jeg hadde selvsagt ingen interesse i dette. Jeg kjørte tilfeldigvis forbi flyplassen. En passasjer jeg hadde med meg kan bekrefte at jeg ikke brukte radioutstyret jeg hadde i bilen, har tiltalte tidligere uttalt til Laagendalsposten.

Farlig

59-åringen skal ha oppholdt seg omlag fire kilometer unna da flyene styrtet på Notodden. Under etterforskningen har politiet foretatt en rekke tekniske underssøkelser. I tillegg er en rekke vitner avhørt, både om hva som skjedde på stevnet, og om 59-åringens forhold til modellflyklubben.

Det var 58 deltakere som deltok på stevnet, og de skjønte ikke noe da de avanserte modellflyene gikk i bakken etter tur. Flyene veier mange kilo og flyr i hastigheter opp til 300 km/t. De var derfor en potensiell fare for tilskuerne, mener politiet.

Ifølge tiltalen skal 59-åringen ha tatt kontroll over og styrtet fire fly. I tillegg forsøkte han å styrte ytterligere to fly og et helikopter.

FARLIG:</B> Selv om det er snakk om hobbyfly, er en styrt alvorlig. Flyene veier mange kilo og går i opp til 300 kilometer i timen. Dette bildet er fra et stevne på Ekeberg i Oslo.