Fjernkontrollmannen må i fengsel

Mannen tok kontroll over og krasjlandet fire rådyre modellfly på grunn av en langvarig konflikt i modellflyklubben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Amok med fjernkontrollen
 • Fjernkontrollmannen blånekter

  Det var en lørdag formiddag på et flystevne på Notodden i fjor høst at at seks modellfly ble knust til pinneved. I tillegg overlevde ett fly en kraftig nødlanding. Pilotene skjønte at noe var galt, men de ante ikke hva.

  Gammel konflikt


  Det demret snart at det kunne være en krangel om hvordan modellflyklubben skulle være organisert som lå bak. De begynte å lete etter en mistenkt.

  En politibil oppdaget tilfeldigvis en mann (59) i buskene i nærheten av stevnet. De beslag snart radioustyr fra denne mannen, og politiet siktet ham for å ha sabortert flystevnet.

  De mente at kongsbergmannen ved hjelp av en svært kraftig bilmontert antenne forstyrret signalene på modellflystevnet slik at flyene styrtet. Selv om mannen sto hele fire kilometer unna, hadde han ingen problemer med å tukle med signalene til de andre modellflyentusiastene.

  Striden mellom denne mannen og de andre medlemmene i klubben dreide seg om medlemskap i Norges Luftsportsforbund (NLF). Det lokale styret ville melde klubben inn i NLF. Det ville ikke mistenkte. Han var nemlig lokalt medlem uavhengig av foreningen. Det tillot ikke NLF. Han måtte blitt fullverdig medlem, noe som ville øket kontingenten fra 180 til 680 kroner.

  Truet


  Ifølge medlemmer av modellflyklubben skal 59-åringen tidligere ha truet med å styrte fly ved hjelp av radiosignaler. 59-åringen, som også er radioamatør, bekreftet selv at han har et anstrengt forhold til sin tidligere klubb, men nektet for at han har styrtet noen fly.

  Torsdag i forrige uke startet rettssaken mot mannen i Tinn og Heddal tingrett. Politiet mente at mannen i tillegg til å ha sabotert flystevnet og ødelagt fly til 200 000 kroner også hadde satt publikum i fare. De tunge flyene går i opp til 300 kilometer i timen og kunne ha skadet folk.

  Må sone


  I dag ble det avsagt dom i saken. Mannen ble dømt til 90 dagers fengsel. 60 av disse er betinget med to års prøvetid.

  - Det er han idømt for skadeverk av flyene som styrtet. I tillegg er han idømt erstatningskrav i samsvar med påstanden til aktor, overtredelse av loven om elektrisk kommunikasjon og idømt saksomkostningene på 5000 kroner, opplyser sorenskriver Håvard Skjeldås til Dagbladet.no.

  Den såkalte Ecomloven har mannen brudd fordi han har sendt på frekvenser som det bare er tilatt å bruke for å styre modellfly. Mannen må nå punge ut til sine gamle fiender i modellflyklubben. Fire flyeiere får fra 20 000 til 70 tusen i erstatning, til sammen 212 000 kroner.

  Mannen ble frikjent for forsøk på skadeverk, altså på de flyene som ikke styrtet. Han har hele tiden nektet straffskyld. Mannen får dommen forkynt på tirsdag, og kan da eventuelt anke.

<B>MODELLFLYENTUSIASME:</B> Gikk i grus på Notodden. Nå må sabotøren i fengsel.