Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fjernsyns-reklame skal redde elva

For første gang i norsk miljøvernhistorie er det laget reklamefilmer for miljøvernernes standpunkt. I to filmer står kjendiser fram og anbefaler norske politikere å legge utbyggingsplanene i Øvre Otta på is.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag og lørdag skal filmene, produsert av filmregissør Erik Poppe og et stort team, sendes på TV2. Mediepolitisk er dette interessant. Selv om Stortingets flertall vil tillate politisk reklame på radio, er det fortsatt et bredt flertall mot politisk reklame på TV.

Poppes to reklamefilmer, som hver er på 35 sekunder, er helt på kanten av hva loven tillater.

Kjendiser

Her står filosof Arne Næss, den tidligere langrennsstjernen Vegard Ulvang, TV-kjendisene Bård Tufte Johansen og Petter Nome, artist Ole Paus, skuespillerinnen Petronella Barker og Bellonas Frederic Hauge fram og fordømmer utbyggingsplanene. Ole Paus advarer politikerne mot å vedta utbygging. Det vil bare bidra til enda større politikerforakt sier han. Og Bellonas Frederic Hauge truer med å legge seg i lenker, dersom Stortinget vedtar utbygging mandag.

Idealisme

- Alle har stått på og gjort jobben gratis. Dette har vi gjort fordi vi mener saken er så viktig, sier Kirsten Thorseth Poppe, som til daglig jobber i reklamebyrået McCann Propaganda. Hun tok initiativet til dette reklameframstøtet for en uke siden. Filmregissøren Erik Poppe og fotografen Knut Bry delte hennes entusiasme, og etter det har det gått i ett.

Nå håper Kirsten Thorseth Poppe at kommersielle radiostasjoner og aviser er villige til å ta imot reklamesnutter og annonser mot utbyggingen av Øvre Otta-vassdraget.

- Men det må være så godt som gratis. Vi har ikke en stor organisasjon med mye penger i ryggen, sier hun.

- Nå har reklamebransjen vist at den kan ta et løft for å berge naturen. Dersom alle bidrar med sitt, kan vi kanskje unngå denne forferdelige utbyggingen, sier hun.

BÅRD TUFTE JOHANSEN: -Og nå har vi bare to igjen.
PETRONELLA BARKER: -Reguleres et vassdrag, er det ødelagt for alltid.
PETTER NOME: -Vi vet i dat at Alta-utbyggingen var unødvendig; skal vi gjøre samme feil igjen?
OLE PAUS: -Nå er det opp til politikerne å gjøre noe vi kan respektere dem for.
ANRE NÆSS: -Utbygging er utelukket.
VEGARD ULVANG: -Norge hadde åtte av de 15 største fossene i verden...