KLARE TIL STREIK:  En løsning i lønnsoppgjøret for offentlige ansatte ligger langt fram.  Derfor er blant annet Ole Beichmann (t.v) fra trafikketaten klar for streik. Her med streikegeneral Unni Bjergaard Moer, Per Egil Johansen fra Sykehjemsetaten, Anne-Britt Hovding fra Fagforbundet Østensjø og Wenche Dahl fra Fagforbundet Nordstrand. Foto: Jacques Hvistendahl
KLARE TIL STREIK: En løsning i lønnsoppgjøret for offentlige ansatte ligger langt fram. Derfor er blant annet Ole Beichmann (t.v) fra trafikketaten klar for streik. Her med streikegeneral Unni Bjergaard Moer, Per Egil Johansen fra Sykehjemsetaten, Anne-Britt Hovding fra Fagforbundet Østensjø og Wenche Dahl fra Fagforbundet Nordstrand. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Fjernt fra løsning i lønnsoppgjøret

Onsdag kveld er meklingen i lønnsoppgjøret for offentlig ansatte langt fra en løsning. Situasjonen er krevende for både for stat og kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Meklingsfristen går ut ved midnatt natt til torsdag, men det synes klart at meklingen vil pågå ut over natten.
Over 600.000 offentlig ansatte blir berørt hvis meklingen bryter sammen, men i første omgang er 30.000 personer tatt ut i streik. Dersom meklingsarbeidet ikke fører fram, vil skoler, sykehus, barnehager, politi, departementer, universiteter og høyskoler bli rammet.

- Statsoppgjøret lettest
Flere meklinger pågår parallelt, og alle de store fagorganisasjonene er involvert. Flere observatører mente onsdag kveld at statsoppgjøret, som langt på vei er samordnet mellom organisasjonene, hadde størst mulighet til å lykkes, mens utsiktene til streik var størst i kommunesektoren.

Det var onsdag et åpent spørsmål hvorvidt regjeringen i 12. time legger inn en pott som muliggjør en slags lavlønnsprofil, eventuelt i kombinasjon med løfter om en opptrapping over tid.

- Det gjenstår ennå mye, og det er en krevende jobb. Det er mange vanskelige temaer, både den økonomiske rammen og likelønnsspørsmålet. Vi jobber under troen på at vi skal få til en avtale, men det er alltid en reell fare for konflikt når et oppgjør kommer så langt som dette, sa riksmeklingsmann Kari Gjesteby til NRK ved 19-tiden.
Da skulle partene ta middagspause, for så å fortsatte ved 21-tiden.

- For lite tid
Meklingsmann Dag Nafstad, som arbeider med partene i kommuneoppgjøret, sa at spørsmålet om konflikt fortsatt var helt åpent, men at fristen ved midnatt virket snau. Tidligere på kvelden unnlot statsminister Jens Stoltenberg (Ap) å si noe som helst om meklingen, mens fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) uttrykte god tro på et oppgjør innenfor «forsvarlig rammer og med en god likelønnsprofil», som hun uttalte det til TV 2.

(NTB)