Fjernt fra virkeligheten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er med stor uro og svært liten glede vi må konstatere at USAs president har en virkelighetsoppfatning som i sterk grad avviker fra de aller fleste andres i spørsmålet om hvordan situasjonen i Irak utvikler seg. Torsdag la George W. Bush fram den foreløpige rapporten Kongressen tvang ham til å utarbeide da Kongressen bevilget pengene til krigføringen i vår. På åtte av atten utpekte områder rapporterte Bush framgang, og gjentok at han er overbevist om at USA kan vinne krigen som han selv startet da han ga ordren til å invadere Irak i 2003.

Svært få andre utenfor bunkersen i Det hvite hus tror lenger at USA kan oppnå noe som med rimelighet kan beskrives som en seier i Irak. Bush gikk hardt ut mot flertallet i Kongressen som ønsker å sette tidsfrister for en amerikansk tilbaketrekning. Bush sier at han vil legge ned veto mot alle vedtak med tidsfrister.

Bare noen timer etter presidentens utfall mot tidsfrister vedtok et flertall i Representantenes hus slike tidsfrister som Bush truer med veto. Ikke siden krigen i Vietnam har den utøvende og den lovgivende makt i USA hatt en liknende dragkamp om hvor grensene for presidentens fullmakter går.

Krigen er inne i sitt femte år og det er klart at selv den formidable, amerikanske krigsmaskinen mangler soldater til dette oppdraget. En tilbaketrekning vil måtte komme. Fra april neste år må Bush enten trekke ut en brigade soldater hver måned, eller forlenge tjenestetiden i Irak enda en gang. Det vil i tilfelle skje midt i den pågående presidentvalgkampen.

President Bush driver nå en politisk «oppholdende strid». Innen 15. september skal hans øverstkommanderende i Irak avlegge rapport om resultatene av den styrkeopptrapping som Bush vedtok i januar. Presidenten ber sine kritikere vente til da. Muligens er USAs president så virkelighetsfjern at han tror general Petraeus vil komme med godt nytt om åtte uker. Det er i tilfelle lite betryggende.

Og mens USA har vært opptatt med å lide nederlag i Irak, har al-Qaida bygget seg opp igjen til samme styrke som før invasjonen i Afghanistan, konstaterer CIA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer