Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fjernvarmeanlegg tåkelegger Gardermoen

Den nye hovedflyplassen på Gardermoen har fått uventede tåkeproblemer. Det viser seg nå at et fjernvarmeanlegg som ligger tett ved den ene rullebanen under spesielle værforhold lager tåke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ingen hadde tenkt at dette skulle bli et flyoperasjonelt problem. Vi har nok naturlige tåkekilder om vi ikke skal lage oss ekstra tåkeproblemer, sier direktør for lufttrafikktjenesten på Gardermoen, Einar Tafjord til Dagsavisen.

  Tåkelageren er Gjermå fjernvarmeanlegg.

På klarværsdager

Stedlig leder for meteorologene på Gardermoen, Øivind Gyldensten, sier at tåkeproblemene på grunn av anlegget oppstår på klarværsdager da det er kaldt på bakken og varmere luft i høyden - gjerne vår og høst.

  - Anleggets beliggenhet nær den østre rullebanen gjør at det fort blir tåke som er problematisk for flygerne. Anlegget slipper ut partikler som det lett danner seg vanndamp på, sier Gyldensten.

  - Vi føler at vi har full kontroll med det flyoperative. Vi kan be om at fjernvarmeanlegget blir stengt av når det oppstår tåke, sier Einar Tafjord.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!