Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fjernvarmesatsing kan bli miljøskandale

Tilgangen på avfall til forbrenning kan bli for liten - fjernvarmesatsingen kan bli avhengig av olje og gass.

«AVFALL BLIR TIL LYS OG VARME:» På Klemetsrud i Oslo utvides forbrenningsanlegget til å ta imot mer søppel. Realiteten kan bli at de må ta i bruk oljefyr. Foto: John Terje Pedersen.
«AVFALL BLIR TIL LYS OG VARME:» På Klemetsrud i Oslo utvides forbrenningsanlegget til å ta imot mer søppel. Realiteten kan bli at de må ta i bruk oljefyr. Foto: John Terje Pedersen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Nye forbrenningsanlegg for avfall som skal bli til fjernvarme bygges ut over hele landet til mellom seks og åtte milliarder av kroner.

Prosjektene skal være miljøvennlige, men kan komme til å ende opp som det stikk motsatte.

Må brenne olje og gass
For innen alt er på plass, kan sviktende tilgang på avfall føre til at anleggene i stedet må brenne olje og gass for å klare å levere varmen. Fjernvarmen skulle erstatte nettopp de gamle oljefyrene.

- Det vil være en miljøskandale, slår leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender fast.

Årsaken er både at det er lav kapasitet på kommunale forbrenningsanlegg i dag og at det er billigere for kommunene å sende avfallet til forbrenning i Sverige. Mange kommuner over hele landet, som Ålesund, sender søpla si over landegrensene allerede.

- Hvis denne situasjonen fører til at det ikke blir nok brensel til de nye anleggene, har man ikke noe annet alternativ enn å bruke de kjelene man har i reserve, altså olje-, gass- eller elektrokjeler, sier direktør i Hafslund Fjernvarme, Rune Volla, til Dagbladet.

Det vil føre til at norske utslipp av klimagasser vil øke med 400 000 tonn årlig.


- En veldig dårlig løsning
- Det er en veldig dårlig løsning for miljøet, og vi vil jobbe for å komme oss ut av denne situasjonen så fort som mulig, sier Rune Volla.

I en kronikk i Aftenposten onsdag tok bransjerepresentanter til orde for å gjøre rammevilkårene for avfallsbransjen like gode i Norge som i Sverige.

I Norge er den statlige avgiften på forbrenning av avfall høyere enn i Sverige. I Sverige fjernes avgiften helt fra september neste år. Sverige har også høyere elavgift, noe som gir forbrenningsanleggene høyere inntekter. Svenskene har også lengre erfaring med forbrenning og et bedre utbygd system.

- Tvilsom satsing
Arild Hermstad i Framtiden er enig i at avgifter bør endres, men mener også at utbyggingen av forbrenningsanlegg må roes ned.

- Hele fjernvarmesatsingen er egentlig tvilsom. Man bygger opp en kjempekapasitet basert på at vi skal fortsette med å kaste søppel slik vi gjør i dag. Søppelkastingen har økt ganske jevnt og trutt de siste årene. Vi har et forbruk i verdenstoppen og bak dette skjuler det seg enorme miljøbelastninger i forbindelse med produksjon. Omfanget av bruk og kast må ned. Vi kan sortere mye mer. Jeg skulle ønske man tok en pause i utbyggingen av fjernvarmeanleggene, for dessverre blir det for mye fokus på energigjenvinning og for lite på å skape et kretsløpsamfunn, sier Hermstad til Dagbladet. 

I Oslo kommune skal anlegget på Klemetsrud utvides så det kan ta imot mer av restavfallet i kommunen. Hafslund skal bringe fjernvarmen ut til hus og heim. Et varmepumpeanlegg og et biobrenselanlegg er også del av Hafslunds fjernvarmeplaner i hovedstaden. Disse anleggene skal settes i drift etter at forbrenningsanlegget er ferdig utbygd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling