Etterforskes: Colombias president og fredsprisvinner Juan Manuel Santos, her avbildet på sitt kontor i Bogota. Nå knyttes han til en brasiliansk korrupsjonssak. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
Etterforskes: Colombias president og fredsprisvinner Juan Manuel Santos, her avbildet på sitt kontor i Bogota. Nå knyttes han til en brasiliansk korrupsjonssak. Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

Fjorårets fredsprisvinner knyttes til korrupsjonssak

Colombias president Juan Manuel Santos, fjorårets vinner av Nobels fredspris, mistenkes for å ha tatt imot bestikkelser fra et brasiliansk skandalefirma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokaten i Colombia etterforsker nå anklagene om at Santos tok imot bestikkelsene i forbindelse med valgkampen i 2014, da han ble gjenvalgt til president.

Santos-administrasjonen avfeier anklagene og sier de er fabrikkert av opposisjonen i landet.

Anklagene kom fram i forbindelse med granskningen av en tidligere senator som skal ha fått bestikkelser for å sikre at byggeentreprenøren Odebrecht landet en innbringende kontrakt med myndighetene.

Saken er bare den siste i en rekke etterforskninger i kjølvannet av gigantskandalen i Brasil, som strekker seg over landegrenser og høyt oppover i systemene.

Den har røtter tilbake til 2004 da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil dannet et kartell som hadde som formål å svindle det statlige oljeselskapet Petrobras. Toppolitikere og noen av Brasils rikeste menn var involvert i svindelen.

Petrobras ble tappet for milliarder av dollar over en tiårsperiode av korrupte sjefer, politikere og entreprenører, inkludert Odebrecht.

Den mektige entreprenøren Marcelo Odebrecht har sittet i fengsel siden 2015 for sin rolle i en korrupsjonssak knyttet til flere millioner dollar i politiske donasjoner.