"Fjord Champion" slo ikke alarm

Det var Tjøme radio som sendte ut nødsignaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Fjord Champion" sendte aldri ut nødsignaler. Det bekrefter Hovedredningssentralen Sør-Norge overfor NTB.

Fartøyet sendte bare ut en melding om at det hadde navigasjonsproblemer og at man ønsket å varsle skip i nærheten om at «Fjord Champion» ikke lenger var manøvreringsdyktig.

Etter 10 minutter fattet man mistanke ved Tjøme Radio om at det var noe alvorlig galt om bord, og skipet ble kalt opp på nytt. Da først innrømmet kapteinen at mannskapet jobbet med å slokke en brann. Tjøme Radio sendte da omgående ut mayday, mayday på eget initiativ, og Hovedredningssentralen innledet en større redningsoperasjon med helikopter og skip.

Sjøforklaringen vil bli holdt i Bergen, og vil påkalle stor intersse. Det som skjedde med «Fjord Champion» er selve skrekkscenariet for norskekysten. Fredag kveld var det sterk vind og strøm som gjorde at fartøyet drev mot kysten med tre knops fart.

Dersom det hadde gått enda lenger før det ble slått alarm, vet ingen hvor skipet kunne ha havnet. Både offiserer og mannskap om bord på «Fjord Champion» var indiske.

Mange har undret seg over at fartøyet var så nær norskekysten, men forklaringen på det er at «Fjord Champion» kom fra en havn på vestkysten av England og måtte gå opp mot Shetland før det igjen gikk sørover. (NTB)

Det brenner fremdeles ombord på \'Fjord Champion\', man vet ikke når slokningsarbeidet kan begynne, og det er akutt fare for oljeforurensing og miljøskader. Oljen kan ikke lastes over i andre skip før brannen er slokket. Båten ligger ved Søgne, og slepes nå lengre ut på havet.

Les også:

MELDTE IKKE FRA: "Fjord Champion" sendte ikke ut nødsignaler da brannen oppstod. Foto: Scanpix
MELDTE IKKE FRA: "Fjord Champion" sendte ikke ut nødsignaler da brannen oppstod. Foto: Scanpix Vis mer

Kan bli miljøkatastrofe

Norsk tankskip brenner

FARE FOR MILJØKATASTROFE: Båten er overtent, og det er masse olje ombord.