MASSEMØNSTRING: Anne-Line Thingnes Førsund samlet lokalbefolkningen i Vevring mandag ettermiddag for å vise motstanden mot avfallsdeponi i Førdefjorden. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
MASSEMØNSTRING: Anne-Line Thingnes Førsund samlet lokalbefolkningen i Vevring mandag ettermiddag for å vise motstanden mot avfallsdeponi i Førdefjorden. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

- Fjorden får de aldri

Venstre-leder Trine Skei Grande sa på et folkemøte i Førde i kveld at hun vil bruke alle tenkelige midler for å nedkjempe vedtaket om avfallsdeponi i Førdefjorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VEVRING/FØRDE (Dagbladet): De samlet seg på kaia i Vevring i dag, unge og gamle, arbeidsfolk og hjemmeværende. De kom med plakater og ropte høyt: «Fjorden får de aldri.»

I helga har spekkhoggere gitt selskap til nisene som jakter brisling og sild her. De har veltet seg rundt og vist folket langs fjorden hvor mye god mat sjøen har å by på.

Alvorlig frykt Folket i Vevring nekter å akseptere tillatelsen som fredag ble gitt av regjeringen til Nordic Mining. Oslo-selskapet vil knuse Engebøfjellet og utvinne pigmentet titandioksid og samtidig føre avfallsmasser gjennom rør til bunnen av Førdefjorden. Det har skapt en alvorlig frykt for at avfallet skal havne i sjømaten.

Noen av de som har møtt fram på kaia jobber med villaks i elvene, andre med oppdrettslaks i fjorden og atter andre med reiseliv.

Anne-Line Thingnes Førsund har vært talskvinne for Vevring og Førdefjorden Miljøgruppe siden 2007. Hun er også medlem av gruveutvalget i Norges Naturvernforbund.

Hun stiller seg foran forsamlingen på kaia og sier:

- Vi har opplevd den svarte fredagen, men vi skal klage over regjeringens vedtak. Det er snart valg i Norge. Ingen i dette landet kan leve med en regjering som vil ødelegge fjordene våre. Ikke én eneste fra regjeringen har vært her på besøk, de har ikke sett det fantastiske landskapet her eller satt seg inn i næringene knyttet til fjorden. Istedet har de knyttet seg til en liten klubb fra gruvernæringen. Det vil vi aldri akseptere.

Folket klappet og ropte ut sine paroler. Barn tegnet fisker på kaia. En av dem sa at hun ikke ville at noen skulle ta fjellet dere, en annen sa at hun ikke ville flytte fra bygda.

- Jeg ble deprimert Knappe to timer seinere ble festsalen i Førdehuset fyllt opp av engasjerte folk fra distriktet som ville høre Venstre-leder Trine Skei Grande.

VIL HA FOLKEOPPRØR: Venstre-leder Trine Skei Grande oppfordret til folkeopprør mot regjeringen under et møte i Førde i kveld.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
VIL HA FOLKEOPPRØR: Venstre-leder Trine Skei Grande oppfordret til folkeopprør mot regjeringen under et møte i Førde i kveld. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Det var en forferdelig dag på fredag. Jeg var på Gol, og ble deprimert. Det har alltid vært sånn at vi har ryddet opp i søppel og drit i fjordene våre. Det har ofte skjedd mot flertallet i Stortingspolitikken, men med folket bak oss. Regjeringen har nå oppført seg som om de har flertall, men vi må forstå at dette ikke er slutten, men muligens starten på slutten. Vi må kjempe videre. Det finnes mange måter å gjøre det på.

Naturvernforbundet har klaget saken til Efta's overvåkningsorgan ESA i dag. Venstre og SV har lagt inn en sak i Stortinget som går ut på at alle saker om avfallsdeponi skal behandles i Stortinget.

- Sak for Stortinget - Dette er en sak som er for stor og alvorlig til at regjeringen kan behandle den aleine. Jeg ser at det er folk i salen her fra flere partier. Jonas Gahr Støre har sagt ja til et nytt vaffelmøte med meg, og da skal vi snakke om fjordene. Jeg har et håp om at vi skal klare å skape et flertall i Stortinget for å få stoppet dette vedtaket, men da trenger jeg alle lokale Arbeiderpartifolk som kan presse på de sentrale lederne. Jeg tror vi skal klare å rikke dette partiet, sier Venstre-lederen.

Foreløpig er det Venstre, KrF, SV og Miljøpartiet De Grønne som har reservert seg.

- Det er ikke et flertall. Derfor må vi få med oss Arbeiderpartiet. Vi står overfor en sak som rokker ved så mye for oss. Vi har reiseliv, den blå åkeren og natur som vi skal leve av i all framtid. Norge er et godt utviklet land på mange områder, men så er det også et u-land på enkelte områder. Vi har ikke et godt regelverk i forhold til utslipp av avfall.

Vi må presse fram et nytt lovverk som sikrer miljøet bedre, og at alt blir ryddet opp etterpå.

- Anbefaler aksjesalg - Jeg mener dette vedtaket er et brudd på Naturmangfoldloven. De andre trenger ja-svar hele tida, vi trenger bare et nei. Det skal vi klare å få til. Mitt råd til de som nå har aksjer i Nordic Mining, er at de bør selge.

Trine Skei Grande hadde med seg en boksehandske.

- Jeg skal bruke alle mine midler som Stortingsrepresentant for å sikre Førdefjorden. Dette er en sak som hører 1960-tallet til. Jeg trodde vi var ferdig med slike ting. Vi holder fortsatt på med de tradisjonelle tunge miljøsakene i Norge. Da Jan Tore Sanner ringte for å fortelle om dette vedtaket, sa jeg at jeg ville ta etthvert tenkelig middel for å nedkjempe vedtaket.

Anne-Line Thingnes Førsund sa på folkemøtet i Førde i kveld at den norske saken fra Førdefjorden er på veg ut i verden som en dårlig nyhetssak.

Oppfordrer til folkeopprør - Vi har fått så mange henvendelser fra utenlandske media i dag, at det er nesten helt utrolig. Dette er en sak som vil ødelegge Norges renommé som reiselivsland og et land som leverer god sjømat. Vi kan ikke leve med en regjering som påfører sitt folk noe så grotesk som i denne saken, sa hun, og fikk massiv applaus.

NEKTER I GI SEG: Anne-Line Thingnes Førsund og de mange andre som møtte opp på kaia i Vevring vil ikke akseptere regjeringens vedtak om avfallsdeponi i Førdefjorden.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
NEKTER I GI SEG: Anne-Line Thingnes Førsund og de mange andre som møtte opp på kaia i Vevring vil ikke akseptere regjeringens vedtak om avfallsdeponi i Førdefjorden. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Anne-Line Thingnes Førsund spurte om de frammøtte ville være med til Oslo for å vise at folkeopprøret er igang. Hun oppfordret dem til å ta med seg fiskegarn og krabbeteiner og sjømat. Hun fikk et rungende ja som svar.

- Vi har et rusten triangel av partier som mener at arbeidsplasser skal gå foran, men så har det vist seg at når de sier nei til miljø-ødeleggelser, så blir bedriftene mye bedre etterpå. De konkurrerer bedre fordi de behandler naturen bra, sa Trine Skei Grande.

Hun oppfordret også de frammøtte i Førde til å planlegge folkemøter og bygge opp en folkeaksjon for å få stanset regjeringens vedtak om avfallsdeponi i Førdefjorden.

- Vi må ha et folkeopprør over hele landet, ikke bare lokalt her. Det må etableres en nasjonal folkeaksjon mot avfallsdeponier i fjordene våre. Dette er en stor sak. Jeg håper selv at vi kan få til en høring om denne saken i Stortinget, og at vi kan bli enige over partigrensene om vedtak som kan holde for framtida, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

Selskapet svarer Det har de siste dagene vakt internasjonalt oppsikt at selskapet Nordic Mining ASA har fått tillatelse til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden. Miljøorganisasjoner og biologer raser og har kalt dette en av de største forurensningsskandalene i Norge i nyere tid.

svarer Nordic Mining på miljøkritikken. Og på påstandene om at gruvedriften kan havne på utenlandske hender.

- Vi har forståelser for at det er masse følelser og ulike syn på denne saken. Men det har vært en veldig bred utredning og prosess, og nå har miljøvernmyndighetene fattet en beslutning, sier direktør Ivar Fossum i Nordic Mining ASA til Dagbladet.