Fjordene blir verdensarv

Geirangerfjorden og Nærøyfjorden kom i dag på UNESCO-lista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Arvegodset (Dagbladet Søndag 10.07.05)

(Dagbladet.no): Det ble bestemt i 11.30-tida, da UNESCO delte ut naturattraksjonenes høyeste utmerkelse under en konferanse i Sør-Afrika.

- Beslutningen er en stor anerkjennelse til alle som gjennom generasjoner har sett verdien av å bevare et av verdens absolutt mest inntrykksterke landskap for etterslekten. Status som verdensarv er det høyeste internasjonale kvalitetsstempel et landskap kan få, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide i en kommentar til TV2.

Norge var nominert med to vestlandsfjorder - Geirangerfjorden og Nærøyfjorden - som dermed har havnet på FN-lista over verdens mest verneverdige natur- og kulturområder.

Norges søknad til den prestisjefulle lista ble utarbeidet av Direktoratet for naturforvaltning (DN) og de aktuelle kommunene på oppdrag av Miljøverndepartementet. Verdens naturvernunion (IUCN) har anbefalt fjordene. I sin begrunnelse skriver de at «de to fjordene, som er blant verdens lengste og dypeste, er ansett som erketypiske fjordlandskap».

Norsk verdensarv

Norge er allerede representert på verdensarvlista med Bryggen i Bergen, Urnes stavkirke, Røros, helleristningene i Alta og Vegaøyan i Nordland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer