Fjordingen og dølehesten står i fare for å bli utryddet

Det gjelder totalt 28 norske husdyrraser.

UTRYDNINGSTRUET: Fjordingen er en av de kjære, norske husdyrrasene som er i fare for å bli utryddet. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
NB! Modellklarert
UTRYDNINGSTRUET: Fjordingen er en av de kjære, norske husdyrrasene som er i fare for å bli utryddet. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX NB! ModellklarertVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordlandshest/lyngshest er også å finne på Norsk genressurssenters liste over utrydningstruede husdyrraser, sammen med seks storferaser og fem hunderaser, melder nrk.no.

Blant hunderasene som nå er utrydningstruet er norsk buhund, lundehund, svart norsk elghund, hygenhund, haldenstøver og dunker.

- Husdyrrasene er landets og landbrukets biologiske mangfold, sier Nina Hovden Sæther som er leder for Norsk genressurssenters.

- De er viktige å ta vare på for å sikre en genetisk variasjon i framtida. Dessuten er de en viktig del av kulturarven, sier hun.

Av storfe er det seks raser som er definerte som truet. Det gjelder dølafe, sida trønderfe og nordlandsfe, telemarksfe, vestlandsk fjordfe, vestlandsk raudkolle og østlandsk raudkolle.

Av småfe er syv raser truet, seks av dem saueraser. Kystgeita er også utrydningstruet, sammen med tre fjørferaser, trønderkaninen og brun bie.

(NTB)