TIL INSPIRASJON FOR BREIVIK:  Screenshot fra nettsiden Gates of Vienna, hvor Peder Nøstvold Jensen, under pseudonymet «Fjordman», ofte har skrevet innlegg. Anders Behring Breivik leste hans meninger nøye. Foto: Faksimile / Scanpix
TIL INSPIRASJON FOR BREIVIK: Screenshot fra nettsiden Gates of Vienna, hvor Peder Nøstvold Jensen, under pseudonymet «Fjordman», ofte har skrevet innlegg. Anders Behring Breivik leste hans meninger nøye. Foto: Faksimile / ScanpixVis mer

Fjordman: - Politiet har sjekket meg, min mobilbruk og pc

Bloggeren Peder Nøstvold Jensen, alias «Fjordman», avviser enhver skyld for terroren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvareren til Anders Behring Breivik, Geir Lippestad, «mener at bloggeren Fjordman og hans likesinnede på internett må ta ansvar for at en gal mann gikk til angrep 22. juli», står det i dagens VG.

Til Dagbladet sier Lippestad:

- Vi har selvsagt ytringsfrihet, men de som kommer med feilinformasjon som er med på å skape farlige situasjoner, må faktisk ta et ansvar. Det ansvaret de har vil vi bruke mye tid på å belyse fram mot hovedforhandlingen, sier Lippestad til Dagbladet.

Aldri møtt Breivik Dagbladet har vært i mailkontakt med «Fjordman», Peder Nøstvold Jensen. Han svarer følgende etter å ha lest Lippestad sine uttalelser til Dagbladet:

- Jeg har vært konsekvent anti-terrorist i mine skriverier hele tiden, ofte mer enn det norske massemedier og myndigheter har vært i forhold til for eksempel Hamas, og ser ikke noe som helst grunnlag for å dytte skylden for Breiviks ugjerninger over på andre, skriver Jensen og fortsetter:

- Politiet bekrefter selv at jeg aldri noensinne har møtt Anders Behring Breivik, og de har sjekket meg, min telekommunikasjon og min harddisk svært grundig. ABB er dessuten blitt erklært sinnssyk av faglig ekspertise. Man kan ikke holde andre personer ansvarlig for handlingene til en sinnssyk person de aldri noensinne har møtt. Det faller på sin egen urimelighet. Norsk politi uttaler også at jeg har holdt meg innenfor ytringsfrihetens rammer med mine tekster.

- Ikke tatt oppgjør Advokat Lippestad sier videre at nettmiljøene har radikale meninger, men ikke radikale handlinger.

- Den ansvarsfraskrivelsen de tar, ved å ta avstand fra handlingen, men ikke et oppgjør med at de har gitt et skjevt faktagrunnlag, at de - bruker skremselspropaganda og hatretorikk, og at det har inspirert ham når ham når han har skapt sitt univers, det er noe vi kommer til å ta opp, sier Geir Lippestad til Dagbladet.

Lippestad mener disse miljøene har fått leve i fred på internett:

- De har fått leve i fred på nettet, med feilinformasjon og etablert en sannhet, uten at noen har vært interessert i å diskutere med dem. Det er ingen tvil om at for eksempel Fjordman, enten han liker det eller ikke, har vært et stort forbilde for siktede, sier Lippestad.

Jensen, alias «Fjordman», svarer:

- Et stort antall mennesker fra mange land ble sitert i ABBs såkalte manifest, åpenbart mot deres vilje, deriblant Shakespeare og de amerikanske grunnlovsfedrene. Blant de mest militante var faktisk Winston Churchill og John F. Kennedy. Det var Kennedy som sa at de som gjør en fredelig revolusjon umulig gjør en voldelig revolusjon uunngåelig. Hvorfor kritiserer man så ikke ham? Jeg har selv ikke lest manifestet, men politiet leste opp et utdrag for meg der Breivik siterte Churchill fra en av sine taler på at man skulle kjempe på strendene og i fjellene. Igjen, dette er langt mer drastisk enn noen tekst jeg noensinne har skrevet, men svært få mennesker vil holde Churchill medansvarlig for Breiviks massemord.