FORFATTER: Simen Sætre. Foto: Sara Estiri/Dagbladet
FORFATTER: Simen Sætre. Foto: Sara Estiri/DagbladetVis mer

Fjordman angrer på Utøya-uttalelser

22. juli kalte Fjordman AUF-ungdommene en «anti-israelsk, pro-palestinsk gjeng med ungsosialister».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22. juli 2011 satt Peder Jensen, den gang bare kjent som Fjordman, og liveblogget på det islamkritiske nettstedet Gates of Vienna. Han, og de andre brukerne, trodde en jihadistisk gruppe stod bak terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya.

Angrer Han skrev blant annet: «Den mest suicidale og feige regjeringen i noe land uten kolonihistorie er blitt angrepet». Han kalte AUF-ungdommene på Utøya en «anti-israelsk, pro-palestinsk gjeng med ungsosialister». Det siste angrer han på. Det kommer fram i boka «Fjordman, portrett av en antiislamist», som kommer i bokhandlene i dag.

- Jeg angrer oppriktig på et par av de kommentarene jeg kom med om menneskene som var på Utøya. De ser i ettertid uhyggelig  ufølsomme ut, og det ber jeg om unnskyldning for overfor dem som var der og deres etterlatte», skriver han i en epost til forfatter Simen Sætre.

AUF-uttalelsene er også det eneste Jensen sier han angrer på.

Sætres bok beskriver hvordan ålesunderen Peder Jensen gikk fra å være arabiskstudent i Kairo, til observatør i Hebron til et liv i Oslo som sovende nattevakt og rasende islamhatende blogger.

Gærninger? Fjordman ble kjent for offentligheten etter at terroristen Anders Behring Breivik hadde omtalt ham som sitt store idelogiske forbildet og inkludert en rekke av tekstene hans i det såkalte kompendiet sitt. Forfatter Sætre, som er journalist i Morgenbladet, hadde ikke hørt om Fjordman før 22. juli.

- Da jeg leste om ham følte jeg at jeg, og samfunnet, hadde forsømt oss ved å ikke følge med på han og miljøet. Det var kanskje en tendens blant oss journalister til å tro at det var en gjeng gærninger som vi ikke trengte å bry oss med, sier Sætre til Dagbladet.

- Hva slags ansvar har han for radikaliseringen av Breivik?

- Det er vanskelig å svare på. Han ble noe spesielt for Breivik, fordi han var norsk, fordi han dramatiserte stoffet på en spesiell måte og fordi de hadde litt kontakt. Men det ideologiske grunnlaget Breivik rettferdiggjorde angrepene sine ved, fantes uavhengig av Fjordman.

Farlig? - Er Peder Jensen farlig?

- Jeg ville ikke brukt det ordet. Fjordman og de han skriver med har et teoretisk forhold til verden. Men det er to ting som kan være farlig. Det ene er det som tildels skjedde med Breivik, at det kommer en person utenfra, som tolker tekstene på sin egen, voldelige måte. Det andre er at miljøene på de ulike fløyene, jihadistene og kontrajihadistene, forsterker hverandres fiendebilder og skaper større konflikt.

Møttes på julemarked Sætre kommunisert med en tidvis motvillig Jensen i flere måneder via epost. Han fikk til slutt avtalt et møte, av alle steder i Stuttgart, fordi Jensen aldri hadde vært der og fordi han hadde «hørt mye pent om julemarkedet» der. Jensen har tatt avstand fra Breivik en rekke ganger tidligere. Han forsterker budskapet i boka:

- Breivik hadde bare én intensjon, og det var å bli berømt. Det hadde ingenting med ideologi å gjøre, han hadde ikke forstått tekstene han viste til. Han hadde ikke lest dem. Det var bare noe han viftet med. Breivik var en person som allerede hatet. Han prøvde å finne en unnskyldning, nesten hva som helst

- Breivik ville bli likt og lagt merke til, men problemet var at han ikke hadde noe talent.

Høflig Forfatteren sier han er delt i synet på hovedpersonen i boka han har skrevet.

- Jeg opplever Peder Jensen som en ganske høflig, skikkelig og til dels konstruktiv person. Det er vanskeligere for meg å forstå meg på Fjordman. Det er en dobbelthet, en forskjell mellom den private og offentlige personen, som er vanskelig å forstå.

Skriver egen bok Jensen skriver i en epost til Dagbladet at han ikke har lest den endelige versjonen av boka.

- Jeg er travelt opptatt med å sluttføre min egen bok om Breivik-saken, «Witness to Madness», skriver han.

Han skriver at han har ulike følelser for boka.

BOK: Boka om Fjordman utgis i dag.
BOK: Boka om Fjordman utgis i dag. Vis mer

- I utgangspunktet synes jeg det er noe tull at man overhodet skal skrive biografi om en person som fremdeles er i 30-årene og ikke er blitt tredobbelt olympisk mester, verdensmester i sjakk eller har mottatt nobelprisen i fysikk. Jeg er imidlertid pragmatisk nok til å innse at dette kanskje var blitt uunngåelig nå, samt at jeg heller ikke kunne forby noen å skrive en slik bok. Det finnes verre folk enn Simen Sætre som kunne ha skrevet den, skriver han.

- Noenlunde respektfull - På den positive siden har Sætre vært noenlunde respektfull overfor meg og min familie. Han har dessuten vært åpen for en del innspill og kommentarer fra meg og lot meg få lese enkelte deler av en tidlig versjon av boka. Dette er hyggelig og hovedgrunnen til at jeg under sterk tvil til slutt gikk med på å møte ham.

- På den negative siden synes jeg aldri han forstod bakgrunnen for hvorfor jeg skriver, noe han også selv innrømmet. Jeg er dessuten irritert over at Sætre og forlaget publiserer et såkalt intervju som jeg ikke har sitatgodkjent og ikke mener er en korrekt gjengivelse av det vi snakket om.

På spørsmål om det er noe han angrer på, svarer Jensen:

- Jeg angrer ikke på noe jeg skrev før 2011 om EU, masseinnvandring, multikulturalisme eller islam ettersom trusselen blant annet islam representerer mot vår sivilisasjon er høyst reell. Man skal ikke angre på å si noe som er korrekt.

- I den grad jeg angrer på noe som helst måtte det være et par kommentarer jeg publiserte på nettet den 22. juli 2011, mens de fleste av oss trodde jihadistiske terrorister stod bak bilbomben i Oslo sentrum og knapt noen skjønte hvor uhyrlige handlinger som ble begått på Utøya.