LIKHETSTREKK:  På bloggen Gates of Vienna (til venstre) har Peder Jensen (36) fra Ålesund en rekke ganger skrevet at alle muslimer må fjernes fysisk fra Vesten, og han ser for seg at våpen kan bli nødvendig. Hans løsning er den samme som SS-sjef Heinrich Himmler (til høyre) gikk inn for i Tyskland i 1940.
LIKHETSTREKK: På bloggen Gates of Vienna (til venstre) har Peder Jensen (36) fra Ålesund en rekke ganger skrevet at alle muslimer må fjernes fysisk fra Vesten, og han ser for seg at våpen kan bli nødvendig. Hans løsning er den samme som SS-sjef Heinrich Himmler (til høyre) gikk inn for i Tyskland i 1940.Vis mer

Fjordman foreslo nazi-løsning

«Fjordman»-blogger Peder Are Jensen vil fjerne muslimene fra Vesten. Han ser for seg en løsning som er lik den opprinnelige tyske løsningen på «jødeproblemet.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går sto Peder Jensen (36) fra Ålesund frem i VG som bloggeren Fjordman. Dette er skribenten som har vært med på å inspirerere den massedrapssiktede Anders Behring Breivik til å begå sine terrorhandlinger. I sitt manifest har Breivik inkludert 39 av Fjordmans tekster.

Benekter å være ekstrem Jensen sier selv at han ikke er nazist og at han ikke er inspirert av nazismen. Han avviser også at han er høyreekstrem, og har flere ganger skrevet at nazistene ødela for en fornuftig europeisk nasjonalpolitikk i møte med innvadring. Andre verdenskrig har han hevdet skapte en kollektiv dårlig samvittighet i den europeiske eliten.

I det såkalte antijihad-miljøet på internett har den sterkt islamkritske bloggeren vært en av de største ideologiske heltene internasjonalt. Han er fremhevet som en som leses av millioner. Men til tross for at han selv sier at han tar avstand fra nazismen, er det likevel ikke vanskelig å finne paralleller mellom det Jensen skriver og det nazistene sto for.

Total fjerning av muslimer
En av Jensens mest siterte uttalelser er:

«Islam og alle de som praktiserer det må bli totalt og fysisk fjernet fra hele den vestlige verden.» Denne setningen har han gjentatt en rekke ganger, også helt inntil det siste.

Jensen skriver at vi alle vil bli muslimer om «vi ikke kriger mot dem og holder dem ute av våre land», og legger til at «det noen ganger vil bli nødvendig med militære handlinger for å knuse arabiske ambisjoner om storhet.»

En av grunnene Jensen oppgir til at de må fjernes er ifølge ham at muslimer ikke er her «for å leve i fred som likeverdige borgere, de er her for å kolonisere, undertrykke og dominere oss,» som han skriver i et innlegg.

Ligner nazistenes plan fra 1940 I mai 1940 skrev Heinrich Himmler, lederen for Hitlers fryktede SS, i sitt rasemanifest om hvordan «jødeproblemet» skulle løses i Europa:

«Jeg håper at hele jødedommen vil bli totalt fjernet gjennom muligheten for å en stortstilt folkeforflytningskampanje av alle jøder til Afrika eller en annen koloni.»

FJERNE MUSLIMER FRA VESTEN: I gårsdagens VG sto Peder Jensen (36) frem som bloggeren Fjordman. Han var massemorder Anders Berhing Breiviks store idol. Han går inn for å fjerne alle muslimer fra den vestlige verden. Faksimile: VG
FJERNE MUSLIMER FRA VESTEN: I gårsdagens VG sto Peder Jensen (36) frem som bloggeren Fjordman. Han var massemorder Anders Berhing Breiviks store idol. Han går inn for å fjerne alle muslimer fra den vestlige verden. Faksimile: VG Vis mer

Flere tyske naziledere tok til orde for at Tyskland skulle gjøre Madagaskar tilgjengelig som en destinasjon for jødene fra Europa. De skulle ikke drepes der, men holdes som gissel, slik at amerikanske jøder oppførte seg «korrekt.» Ellers skulle jødene i Madagaskar drepes.

Likhetstrekk - Fjordman og hans likesinnede ønsker fysisk å fjerne muslimene fra Europa, det ligger imidlertid ikke implisitt i det at han ønsker å utrydde dem. Men hans oppfatninger er ikke ulike tankene til antisemittene på begynnelsen av forrige århundre - det dreier seg i begge tilfeller om hat mot en folkegruppe som oppfattes som et fremmedelement og som derfor må fjernes, sier seniorforsker ved Holocaust-senteret, Terje Emberland, til Dagbladet.

- Det er utvilsomt riktig å kalle Fjordman en høyreekstremist, men han er ikke nazist, sier Emberland, og legger til:

- Det er åpenbart heller ikke Breivik, som kaller seg kristen, konservativ nasjonalist.

Han mener man må være forsiktig med å trekke for tette paralleller mellom nazismens jødehat og islamoforbien, selv om det finnes flere ideologiske likhetstrekk:

- I sentrum står en sammensvergelsesmyte, enten ledet av jødene eller muslimene, som har som intensjon å utrydde den vestlige, kristne kultur - det er altså en konspirasjonsteori som ligger til grunn. Islamofobene som Fjordman tror at de har gjennomskuet en ond makt som vil kaste Europa ut i en borgerkrig. Derfor hevder de at alle midler må brukes for å redde den vestlige kultur - implisitt i dette ligger det trusler om vold.

Emberland advarer mot å la Peder Jensen slippe for lett unna:

FJERNE JØDER FRA EUROPA:  Henrich Himmler, leder for SS, skrev i 1940 at han ønsket å fjerne hele jødedommen og plassere alle jøder i Afrika. AP Photo
FJERNE JØDER FRA EUROPA: Henrich Himmler, leder for SS, skrev i 1940 at han ønsket å fjerne hele jødedommen og plassere alle jøder i Afrika. AP Photo Vis mer

- Vi må ikke glemme at Fjordman flere ganger på nettet har uttrykt seg mye mer voldelig enn Breivik. Han har spredd denne retoriske giften i årevis. Det er helt opplagt at han har et stort moralsk, om ikke juridisk, ansvar ved å være massemorderens viktigste inspirasjonskilde, sier Emberland.

Flere forskere har tidligere påpekt likheter mellom Anders Behring Breiviks manifest og nazistisk tankegods, blant dem fredsforsker Johan Galtung.

IDEOLOGISKE LIKHETSTREKK: Terje Emberland, seniorforsker ved Holocaust-senteret, ser flere likhetstrekk mellom nazistenes ideologi og retorikk, og det som Fjordman og andre islamofober. Foto: Jeanette Landfald.
IDEOLOGISKE LIKHETSTREKK: Terje Emberland, seniorforsker ved Holocaust-senteret, ser flere likhetstrekk mellom nazistenes ideologi og retorikk, og det som Fjordman og andre islamofober. Foto: Jeanette Landfald. Vis mer